WikiLeaks: SAD tražio od Hrvatske da izvrši jak pritisak na Island

Američki State Department bio je ljutit kad je Island odlučio do kraja travnja 2007. povući mobilni patrolni tim iz Afganistana. Hrvatske je činila dio mobilnog tima te su stoga u SAD-u računali da bi njihov pritisak na kolege bio koristan.

Američki State Department bio je više nego ljutit kad je Island odlučio do kraja travnja 2007. povući mobilni patrolni tim iz afganistanskog provincijskog odjela za rekonstrukciju Chaghcharan, pod zapovjedništvom Litve, tako da su zatražili da druge države – između kojih je među najvažnijima istaknuta Hrvatska – odrade jak pritisak na Island da promijeni odluku. Kaže se to u depeši State Departmenta koju je objavio WikiLeaks, a koja je iz Washingtona stigla i u Zagreb 14. veljače 2007.

Hrvatska je, uz Litvu i Dansku, činila dio mobilnog tima te su stoga u SAD-u računali da bi njihov pritisak na kolege bio koristan.

– Očekujemo da vlade tih država budu vrlo prijemčive za tu ideju jer su voditelji područja Chaghcharan jako zabrinuti zbog gubitka islandskih kolega – kaže se u depeši.

U drugoj depeši, poslanoj mjesec dana kasnije, spominje se kako veleposlanik Litve Gediminas Serksnys nije štedio riječi kritizirajući odluku Islanda. Ipak je istaknuo nadu da bi hrvatski vozači mogli upotpuniti ispražnjena mjesta islandskih vozača.

– Hrvatski udio u 2007. doseći će 200 ljudi, a broj bi do kraja 2008. trebao porasti na 300 – objasnio je Serksnys te dodao kako su islandski vozači dobri, ali da zbog posebnih restrikcija često ne mogu u potpunosti ispuniti svoje dužnosti. Hrvatski vozači, dodao je, imaju iskustva u specifičnoj vožnji na takvim terenima.

Ostale depeše koje je danas objavio WikiLeaks otkrivaju još jednu zanimljivost – kad se s kojom državom razgovaralo o priznavanju Kosova, depeša sa službenim stavom stizala je, osim u State Department, i u Zagreb, Beograd i Sarajevo.

Izvor: http://www.vecernji.hr/vijesti/wikileaks-sad-trazio-hrvatske-da-izvrsi-jak-pritisak-island-clanak-238882

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “WikiLeaks: SAD tražio od Hrvatske da izvrši jak pritisak na Island

 1. Deca, ja ne znam, ali mene je sram zbog ovakvih stvari. Ono što je pisalo da je od svih ex-Yu zemalja upravo HR pod najjačom kontrolom Amerike, da je preko Zagreba išlo više depeša u ratu nego preko Londona, to je da se lagano baciš u bed. Hrvatska je američki posilni. Bokte, gdje ja to živim.
  A u medijima znaju napisati i da im je drago što “američki saveznici računaju na njih!” Pa nek netko veli da nema feudalizma.
  http://dalje.com/hr-hrvatska/wikileaks–od-ex-jugoslavije-amerika-pod-kontrolom-najvise-drzala-hrvatsku/326325

  Ajd nek netko stavi i ovo: http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/direktor-tvrtke-za-svemirsku-tehnologiju-dobio-otkaz-zbog-wikileaksa.html
  (Ja ne mogu jer nisam admin. Ili sam ekstremno nepismena. Ne, nisam admin. :))

 2. Hi, Martina! 🙂 Bez obzira jesi li admin ili ne, članke možeš postati, i to preko dashboarda, dakle, ne direktno na glavnoj stranici. Ako ne ide, onda ću provjeriti do čega bi moglo biti. Članak sam ja sad postala, ali ako želiš možeš isprobati i s bilo kojim drugim tekstom. Nakon što ubaciš tekst, odeš na preview i onda na “move to trash” ako ga ne želiš objaviti, nego vidjeti samo kako funkcionira.

  Što se tiče hrvatskog vazalstva, ne odnosi se ono nažalost samo na Ameriku, nego na čitavi Zapad, a tome je najviše krivo što si je dobar dio Hrvata umislio kako mi ne pripadamo Balkanu. Tko visoko leti, nisko pada. :/

 3. He. Hvala. Izgleda da se moram opismeniti… 🙁 Hjooj…

  Inače, pred par godina sam pričala s jednim Francuzom i njemu nikako nije bilo jasno zašto Hrvati često kažu da oni nisu s Balkana. Rekao mi je da bi on bio ponosan da dolazi iz takve zemlje i da Balkan još ima ono što na Zapadu više ne postoji ni u sjećanjima. (Nije mi baš jasno na što je mislio, valjda na maksimalnu neopterećenost ljudi koji vise po terasama po cijeli dan ili na kuhinjske krpe koje se suše po spomenicima nulte kategorije (Dioklecijanova palača i zidine u Dubrovniku) ili na ljepote prirode? Možda na to što mi uvijek imamo vremena? Što hodamo u 2 po ponoći bez straha? Hm. Frajer pokušava pričat hrvatski, cure se lijepe na naglasak ko muhe na pekmez. Ups. Off-topic. :))

Comments are closed.