WikiLeaks: Nizozemska je 2004. htjela “progurati” Hrvatsku u EU i bez izručenja Gotovine

UOBIČAJENA mudrost govori o tome kako su Nizozemci bili jedna od glavnih prepreka pri zaustavljanju hrvatskih pregovora s EU, posebno u vrijeme potrage za Antom Gotovinom. Nove depeše objavljene na Wikileaksu to donekle opovrgavaju, jer se u njima vidi kako je nizozemski ministar vanjskih poslova i te kako podržavao taj ulazak.

Istini za volju, nizozemski stav imao je manje veze s Hrvatskom, a više s nizozemskim željama o naslijeđu. Ministar vanjskih poslova Bernard Bot je u razgovoru s američkim veleposlanikom u ožujku 2004. godine rekao da Nizozemska ne želi ostati zapamćena kao zemlja koja je govorila “ne” brojnim kandidatima. Hrvatska i Rumunjska, kaže, odavale su “loše vibre”.

Rumunjska nije bila “ni blizu ulasku u EU”, najviše zbog nedostatka napretka na polju tržišne konkurencije, a hrvatski neuspjeh pri predavanju Gotovine Bot je opisao kao ozbiljan problem. Bez obzira na to, rekao je da zbog svog stava o odbijanju Nizozemska radi s Europskom komisijom na pronalaženju adekvatnog načina da se preskoče ovi problemi, a i Bot i američki veleposlanik izrazili su frustracije zbog sporog napretka.

SAD se nije slagao s avisom prije izručenja Gotovine

Hrvatska i Rumunjska spomenute su prolazno, dok se veći dio depeše odnosi na Tursku, Kinu i Rusiju.

Hrvatska je u travnju 2004. godine dobila avis Europske komisije. Ranije objavljena depeša pokazala je da su Amerikanci poprilično nezadovoljni tadašnjim izvještajem Carle Del Ponte koja je hrvatskoj dala “prolaz”, unatoč činjenici da je Gotovina još bio na slobodi.

Glavna haška tužiteljica je 12. travnja 2004. godine zaista podnijela izvještaj EK u kojemu je pohvalila hrvatsku suradnju, iako je istakla da vjeruje da se Gotovina skriva na “domaćem terenu”. Njegovo kasnije uhićenje demantiralo je to uvjerenje.

Izvor: http://www.index.hr/vijesti/clanak/wikileaks-nizozemska-je-2004-htjela-progurati-hrvatsku-u-eu-i-bez-izrucenja-gotovine/534464.aspx

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “WikiLeaks: Nizozemska je 2004. htjela “progurati” Hrvatsku u EU i bez izručenja Gotovine

  1. Isti slucaj kao i sa Srbijom, dok god Mladic seta slobodan mi necemo videti EU. Istini za volju, do vremena dok se tamo nadjemo ona, po trenutnim prognozama, mozda nece ni postojati u sadasnjim okvirima.
    I neki pokazatelji kroz ankete pokazuju da i raspolozenje nacije ide u tom pravcu. Toliko nam je svima lose da EU zanima sve manje ljudi, a i prognozirana godina ulaska je svakom izjavom politicara sve dalje tako da ta sargarepa na stapu vise nikome ne izgleda privlacno. Iscrpljeni smo.

  2. Da, i meni se čini da će se EU prije raspasti nego što im se mi uspijemo pridružiti. Već sad puca po šavovima. Još malo pa više neće biti mjesta pod onim famoznim “zaštitnim kišobranom” i onda će početi metež i nagurivanje. 😀

    Jedino dobro po nas u ovom cijelom odugovlačenju jest da su nas malo prikliještili po pitanju suzbijanja korupcije i pravosuđa, mada su njihovi zahtjevi, objektivno gledajući, krajnje licemjerni budući da su i sami ogrezli u lopovluku i korupciji, ali to neka bude njihov problem. 😉

  3. Kako je lepo upakovan moderan kolonijalizam u naziv “Evropska Unija”, prosto tera ove napaćene balkanske narode da pojure u “bolji život”(nisu rekli samo da će bolje biti samo ovima “gore”). Sad svi treba da na kolenima molimo za ulazak u ovo moderno ropstvo. Ne treba nama unijaćenje, nama trebaju lideri koji imaju karakter dostojan jednog vođe, a EU kako došla, tako i otišla, samo kad “mama” Amerika tako kaže.

Comments are closed.