WikiLeaks: Hrvatska je napravila ustupke zbog arbitražnog sporazuma sa Slovenijom

“KAKO bi zaključila arbitražni sporazum sa Slovenijom, Hrvatska je napravila ustupke koji za nju nisu bili laki”, stoji u diplomatskoj depeši koju je prošle godine poslao tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley. Diplomatsku bilješku donosi slovenski list Delo.

Bilješka američkog veleposlanika napisana je upravo nakon što su krajem prošle godine u Stockholmu premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor uz posredstvo Švedske i SAD-a. Time je odlučeno kako će se granični sporovi riješiti pred arbitražnim sudom nakon što Hrvatska potpiše sporazum sa Europskom unijom.

Slovenski mediji ocjenjuju kako je ovo bilješka koja ide na ruku slovenskom premijeru Borutu Pahoru koji je naročito u tom razdoblju trpio konstantne napade od strane oporbe povodom sporazuma sklopljenog s Hrvatskom. Slovenska oporba je tvrdila da je sporazum loš po Sloveniju jer joj njime nije osiguran izlazak na otvoreno more.

Na današnjoj konferenciji za novinare glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažić kazao je kako Slovenija nije obaviještena o tome kolikim brojem bilješki o slovensko-hrvatskim odnosima WikiLeaks raspolaže. Kazao je, pak, kako su ocjene iznesene u diplomatskim bilješkama iz vremena Vlade Janeza Janše, kada se Slovenija nije pretjerano bavila bilateralnim problemima s Hrvatskom puno oštrije, nego iz vremena vlade Boruta Pahora koje obiluje naklonjenijim ocjenama.

Source: http://www.index.hr/vijesti/clanak/wikileaks-hrvatska-je-napravila-ustupke-zbog-arbitraznog-sporazuma-sa-slovenijom/529820.aspx

Be Sociable, Share!