WikiLeaks har redan segrat

WIKILEAKS Det hörs bekymrade röster runt om i västvärlden om att WikiLeaks inte längre syns i nyhetsflödet, och det hörs även belackare som hånfullt säger att WikiLeaks tappat sin krona till nykomlingar som gör samma sak fast bättre. Då har man missat det stora perspektivet. Tvärtom är detta kanske det största tecknet på WikiLeaks framgångar och nyskapandanda: att den fått många kopior, skriver Rick Falkvinge, grundare av Piratpartiet.

Det hörs bekymrade röster runt om i västvärlden om att WikiLeaks inte längre syns i nyhetsflödet, och det hörs även belackare som hånfullt säger att WikiLeaks tappat sin krona till nykomlingar som gör samma sak fast bättre. Då har man missat det stora perspektivet.

Till att börja med, så fortsätter WikiLeaks att släppa komprometterande information i snabbt tempo. Det är bara det att det sker utanför de västländer där västvärldens medier har korrespondenter. Men om vi ska backa ett steg, så finns det minst fyra viktiga frågor som WikiLeaks har satt fingret på genom sin arbetsmetodik, och som inte på långt när är besvarade:

1. Tillit till medierna. Vi har haft ett stort antal uppgiftslämnare som suttit på material vars sprängkraft inte synts på decennier. Varför gick de inte direkt till printmedia som New York Times, Guardian och El País, utan valde att gå till WikiLeaks? Vad var orsaken till att WikiLeaks kunde erbjuda ett mer trovärdigt källskydd? Här måste vi ställa obekväma frågor som rör staters ständigt petande klåfinger som systematiskt och kontinuerligt eroderat källskyddet. WikiLeaks förlitar sig inte på juridiska mekanismer kring källskydd, utan istället på flera tekniska lager av anonymisering och kryptering. WikiLeaks litar alltså inte på lagens skydd, varken i bokstav eller tillämpning. Uppenbarligen gör inte heller dess källor det — källor som är livsviktiga för vårt samhälle.

2. Journalistikens blindhet för vad som händer utanför Väst. Nyligen, så avslöjade till exempel WikiLeaks att indiska lagstiftare tagit direkta mutor i handen för att USA skulle fortsätta ha kontroll över strategiska resurser i landet. Det har lett till vad som bara kan beskrivas som en folkstorm. Den som häcklar WikiLeaks för att dess saga skulle vara all väljer att betrakta världen väldigt selektivt. Detta blir ett problem när det sker inom journalistiken

3. USAs kontroll över det globala bankväsendet. Hur kan vi ha en ordning i världen där två amerikanska företag, Visa och MasterCard, har makten att helt stänga av pengaflödet till en isländsk organisation som generar USAs regering? Detta ligger i allas vårat intresse att ändra på. Om Visa och MasterCard råkar gå under på vägen, så är det för att de har visat sig inte förtjäna vårt förtroende.

4. Makthavares nästan ofattbart cyniska dubbelspel och mediernas pipdansande. Hur kan medier låta sig spelas i händerna på makthavare som konsekvent ljuger, och ljuger i ofattbara proportioner, för att dölja vad de håller på med? Det kom nästan som en chock när svenska soldater kom hem från Afghanistan och berättar att ”vi dödar människor”. Hur kunde, och kan, svenska politiker ge ett annat sken än att svenska soldater är där för att döda afghaner? I Storbritannien är det ännu värre – där belades soldater som släpat ut människor ur sina hem med tystnadsplikt, så att politikerna kunde fortsätta ge en helt annan bild. Videon ”Collateral Murder” var en obehaglig men ack så nödvändig väckarklocka i detta sammanhang.

Till sist finns det de som hävdar att WikiLeaks skulle vara överspelat, eftersom det nu kommit kopior som har ambitionen att ta över. Det är ungefär vad man sade 1917 när Vänsterpartiet bröt sig ut ur Socialdemokraterna. Båda lever kvar i högsta välmåga. Tvärtom är detta kanske det största tecknet på WikiLeaks framgångar och nyskapandanda: att den fått många kopior. The Pirate Bay har länge sagt att de inte kan eller vill stå så starkt på toppen, utan att kampen för tillgång till information måste föras på många arenor och med många aktörer. I WikiLeaks fall har det blivit så, och det gynnar oss alla, även WikiLeaks självt.

Rick Falkvinge, grundare av Piratpartiet och föreläsare


http://svtdebatt.se/2011/07/wikileaks-har-redan-segrat/

Be Sociable, Share!