WikiLeaks će tužiti Visu i Mastercard zbog blokade donacija

Još dvije tužbe, jedna u Danskoj, a druga na Islandu, trebale bi slijediti u rujnu

REYKJAVIK – WikiLeaks će u četvrtak podnijeti tužbu Europskoj komisiji protiv kartičarskih kuća Visa i MasterCard ako mu ne ukinu blokadu donacija, rekao je odvjetnik tvrtke.

Još dvije tužbe, jedna u Danskoj, a druga na Islandu, trebale bi slijediti u rujnu kako bi WikiLeaks dobio povrat nekoliko desetaka milijuna eura koje je mogao dobiti da mu kartičarske kuće prije sedam mjeseci nisu uvele blokadu, rekao je odvjetnik Svein Andri Sveinsson.

»U ovom slučaju imamo tri bojna polja. Jedno u Bruxellesu, jedno u Danskoj i jedno na Islandu«, istaknuo je.Pred Europskom komisijom WikiLeaks i islandska tvrtka za prikupljanje sredstava DataCell žalit će se zbog »zloporabe dominantnog položaja« i »kršenja europskih pravila tržišnog natjecanja«, rekao je Sveinsson, istaknuvši da Visa i MasterCard posjeduju 96 posto kartičarskog tržišta u Europi.

»Ako se ništa ne promijeni, tužba će biti podnesena u četvrtak«, rekao je.

»Visa i MasterCard ne mogu odlučiti da suspendiraju plaćanja bez opravdana razloga.

Mnogi misle da je WikiLeaks piratska stranica, no to je medij kao i drugi , koji ponekad dobija povjerljive informacije koje procure. To nisu pirati i nisu odgovorni za curenje informacija«, rekao je odvjetnik.

WikLeaks će tužiti Visu i Mastercard zbog blokade donacija

Be Sociable, Share!