Wikileaks: Bolivijski predsjednik htio tužiti Hrvatsku zbog ubojstva Chica

Naljutio se na Irsku, Hrvatsku i Mađarsku jer su tražile istragu ubojstva Chica kojeg on smatra kriminalcem

Nakon ubojstva skupine ljudi koje bolivijski predsjednik Evo Morales smatra kriminalcima, ljevičarski vođa te južnoameričke države namjeravao je tužiti Hrvatsku.

U najnovijoj depeši iz američkog veleposlanstva u glavnom bolivijskom gradu La Pazu stoji kako se Morales naljutio na Irsku, Hrvatsku i Mađarsku, koje su tražile istragu tih ubojstava.

– Namjeravao sam ih tužiti. Nisam odvjetnik, ali kako mogu braniti ljude koji su došli napasti predsjednika – rekao je Morales i dodao da bi mogao zaključiti da su vlade tih triju država poslale te ljude kako bi srušili njega i demokraciju u Boliviji .

Navodni vođa ubijene skupine bio je Eduardo Rozsa Flores , poznatiji kao Chico, koji se u ratu borio u HV-u. Morales je moguću vezu ove skupine s Hrvatskom tražio i u uhićenom Mariju Tadiću Astoragi, koji je bolivijsko-hrvatskog podrijetla. U akciji su još ubijeni Irac Martin Dwyer i Mađar Arpad Magyaros.

Irski i mađarski ministri vanjskih poslova su izrazili nezadovoljstvo reakcijom bolivijskih vlasti te su sumnjali da su oni željeli izvršiti atentat na Moralesa pa su ih proglasili i žrtvama unutrašnjih političkih odnosa u Boliviji.

Izvor: http://www.jutarnji.hr/bolivijski-predsjednik-htio-tuziti-hrvatsku-zbog-ubojstva-chica/915510/

Be Sociable, Share!