”Vikiliksom” protiv rata i razaranja

Objavljivanje tajnih depeša američke vlade imalo je za cilj da stvori odbojnost prema učešću u ratu, poštovanje prema žrtvama i predstavljalo je način da se javnosti predstave sve posledice ratova, izjavio je osnivač sajta “Vikiliks” Džulijan Asanž, najkontroverznija i najzapaženija ličnost 2010. godine.
U emisiji “Rat, laži i video-trake” na televizijskom kanalu “Diskaveri”, Asanž i “Vikiliks” sinoć su nazvani državnim neprijateljem broj jedan Sjedinjenih Američkih Država, posle objavljivanja stotina hiljada tajnih izveštaja o ratovima u Iraku i Avganistanu.
“Vikiliks” je postao fenomen 21.veka koji niko nije mogao da predvidi, ocenjenjuje “Diskaveri”.
Asanž i njegovi saradnici pokazali su zapravo stvarnu moć, do tada možda potcenjivanu, elektronskih medija, od kojih nije ostala zaštićena ni najmoćnija svetska sila, smatra taj satelitski TV kanal.
Međutim, navedeno je u emisiji, herojstvo najpre pripisivano Asanžu, vremenom je u javnosti dovedeno u pitanje zbog objavljivanja imena iz depeša, dok su osnivača “Vikiliksa” mnogi, a naročito neki njegovi saradnici i kolege novinari, optužili da je želeo samo da se lično predstavi svetskoj javnosti i “postane ličnost godine”.


“Diskaveri” podseća da je “Vikiliks”, i ranije poznat po slobodnom objavljivanju i dobroj zaštiti izvora, prvi put dospeo u centar pažnje kada je na Internet postavio snimak koji je sajtu poslao američki vojnik iz Iraka, a koji pokazuje ratni zločin u kojem su učestvovali vojnici SAD.
“Tada nisam znao ni ko su ljudi sa snimka, većina je izgledala nevino i upravo to je šokantno – zbog onoga što je na snimku usledilo”, rekao je Asanž.
On je dodao i da je sa snimka odmah bilo jasno da je u pitanju pokolj (koji su vojnici SAD vršili nad civilima), ali da je vremenom “snimak postajao sve emotivniji”, naročito kada su se na njemu prikazale veoma brutalne scene ubistva mecima sa osiromašenim uranijumom, kojima je pucano i na decu i snimatelja agencije Rojters.
“Diskaveri” navodi da je usledilo objavljivanje šokantnih tajnih depeša vlade SAD o ratu u Avganistanu, a zatim i ono što je najviše pogodilo Pentagon – nalozi državne sekretarke Hilari Klinton za prisluškivanje zvaničnika Ujedinjenih nacija ili najvažnije otkriće – da pakistanska obaveštajna služba ISI podržava talibane.
Smatran herojem ili izdajnikom – za šta bi, ako bude osuđen mogao da dobije kaznu od 52 godine zatvora – Asanž i njegovi saradnici uspeli su da kao saveznike pridobiju najmoćnije svetske medije – listove “Njujork tajms”, “Špigl”, “Gardijan”, “Mond”, “Pais”, naveo je “Diskaveri”.

http://www.vesti-online.com/

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “”Vikiliksom” protiv rata i razaranja

 1. “Vikiliks je postao fenomen 21.veka koji niko nije mogao da predvidi, ocenjenjuje Diskaveri.”
  Joj, pa kako to?! Pa, CIA je zapošljavala čak i vidovnjake! ;D

  • Izgleda da im je Wikileaks pravio smetnje. 😀
   A i tako to biva kada se osilis, mislis da niko ne vidi sta radis. Tj. zapravo te ne interesuje.

   • Ispast će na kraju da su “predvidjeli” jedino ono što su sami inicirali. :/

Comments are closed.