Vikiliks: Srebrenica muči Holandiju

Hag — Neuspeh bataljona holandske vojske da spreči masakr nad Muslimanima u Srebrenici 1995. i dalje muči holandsko društvo, objavio “Vikiliks”.

U depeši iz ambasade SAD u Hagu koju je objavio taj portal, stoji da slučaj Srebrenice otežava i razmeštanja holandskih vojnika u inostranstvu.

U depeši poslatoj 19. decembra 2006. navodi se da je holandski ministar odbrane Henk Kamp predstavio specijalno znamenje za vojnike koji su bili u batljonu pod okriljem Unprofora u BiH 1995, što je izazvalo ostru reakciju medija.

Iako je znamenje imalo za cilj da oda počast holandskim vojnicima koji su “časno i savesno služili u teškim okolnostima”, ono nije dobro primljeno u holandskom društvu koje i dalje ima problema zbog neuspeha u sprečavanju masakra nad Muslimanima koji su u Srebrenici počinile snage bosanskih Srba.

U depeši objavljenoj 2. februara, navodi se da se “kukavice iz holandskog bataljona” u Holandiji okrivljuju što ništa nisu uradili da spreče masakr, dok su vojnici tvrdili da odbrana Srebrenice nije bila moguća zbog neodgovarajućeg mandata i oružja, kao i nedostatka podrške UN.

Vojnici su se vratili kući uz kritike da su nekompetentni, a mnogi su tražili lečenje od traume.

Masakr je doveo do pada holandske vlade 2002. posle izveštaja Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju u kojem su vojnici oslobođeni većeg dela krivice, budući da su bili brojno nadvladani i slabo naoružani, ali je krivica delom pripisana vladi koja ih je poslala.

Posledica je, navodi se u depeši koju je potpisao zamenik šefa misije u ambasadi Čat Blejkmen, da holandska vlada mora da ispuni odabrane kritirijume pre nego što parlament pristane da pošalje trupe u inostranstvo.

Najznačajniji zahtev se tiče većih ovlašćenja kako bi se izbeglo neispunjavanje zadatka, što se, veruju Holanđani, dogodilo u Srebenici. Zbog toga je i nekoliko puta bilo zaustavljeno slanje holandskih vojnika u Avganistan.

U drugoj depeši, poslatoj 2000. iz ambasade SAD u Hagu, a koju je “Vikiliks” objavio 2. februara, navodi se da većina Holanđana veruje da treba raditi na vladavini prava u svetu, ako je nužno i vojnim operacijama, ali da niko želi da bude ponovo izložen riziku neuspeha poput Srebrnice.

http://www.b92.net/info/vesti/

Be Sociable, Share!

One thought on “Vikiliks: Srebrenica muči Holandiju

  1. cini mi se da su snage UN-a vec odavno izgubile svaku funkciju. ovo što se dogodilo sa nizozemskim vojnicima događa se i vojnicima drugih zemalja, ali je kod nizozemaca bilo drastično.
    uglavnom UN trupe stoje bespomocno i ne mogu nista uraditi u slucaju nasilja ili nekih nereda.
    i ovdje su oni radili u okviru svojih mogucnosti i kompetencija. zapravo nisu imali ni dovoljno oruzja niti ovlasti. osim toga u ratu niti se postuju zenevske konvencije niti se postuje UN.
    mozda je u samim pocecima postojanja UN i imao nekog smisla, ali vec neko vrijeme ta institucija nema moc niti sredstva da uspostavi mir i sigurnost. ponekad kad ih gledam na TV dok imaju sjednice u onoj modernoj skupoj zgradi, dolaze u skupim odijelima, voze se u skupim autima, pitam se kojeg smisla sve to ima?

Comments are closed.