Vikiliks namerava da ubrza objavljivanje tajnih depeša

11. 01. 2011
BETA-AP

Vikiliks će ubrzati objavljivanje tajnih depeša američke diplomatije, izjavio je danas osnivač te organizacije Džulijan Asanž
Asanž je to rekao novinarima ispred zgrade suda u Londonu gde su on i njegovi advokati na današnjem ročištu nastojali da spreče njegovo izručenje Švedskoj koja ga traži zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.
Vikiliks je u novembru 2010. godine počeo da objavljuje tajne depeše diplomatije SAD s podacima problematičnim za Vašington i njegove saveznike.
Tempo izlaženja u javnost depeša koje na svojim stranama objavljuju Njujork tajms (The New York Times), Gardijan (The Guardian), Špigl (Der Spiegel), Mond (Le Monde) i Pais (El Pais) usporen je zbog mnoštva internet napada na portal Vikiliksa, finansijskih nedaća, ali i postupka u Švedskoj protiv Asanža.
Asanaž (39) je rekao da će se to ubrzo promeniti i da će novine širom sveta, kao i neke humanitarne organizacije, početi uskoro da objavljuju tajne depeše američke diplomatije.
Osnivač Vikiliksa je od decembra 2010. u kućnom pritvoru na istoku Engleske, dok se odlučuje o izručenju Švedskoj gde su ga dve prijateljice optužile za “nebezbedan seks” što je u Švedskoj krivično delo.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/SPECIJAL_Vikiliks/story

Be Sociable, Share!