Vikiliks: Mubarak odbacivao reforme

Dok egipatske snage bezbednosti nastoje da uguše antivladine demonstracije, u američkim diplomatskim depešama procurelim u javnost preko Vikiliksa navodi se da je Vašington bezuspešno pokušavao da ubedi svog arapskog saveznika da poboljša stanje ljudskih prava, prenosi Glas Amerike

Dok egipatske snage bezbednosti nastoje da uguše antivladine demonstracije, u američkim diplomatskim depešama procurelim u javnost preko Vikiliksa navodi se da je Vašington bezuspešno pokušavao da ubedi svog arapskog saveznika da poboljša stanje ljudskih prava, prenosi Glas Amerike.

U američkim diplomatskim depešama, koje je Vikiliks ove nedelje predao Njujork tajmsu, navodi se da je stanje ljudskih prava u Egiptu osetljiva tema u razgovorima izmedju američkih funkcionera i egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka.

Iako se diplomatija poboljšala pod predsednikom Barakom Obamom, američka ambasadorka u Egiptu Margaret Skobi navodno je 2009. godine upozoravala u svojim depešama da bi američke diplomate u razgovorima sa Mubarakom trebalo da ublaže svoj pritisak za veća ljudska prava.

Skobi je navodno rekla američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton da je egipatski predsednik “provereni i istinski realista” koji ima “malo strpljenja za idealističke ciljeve”.

U depešama se takodje kaže da je egipatski predsednik spreman da zapuši usta nekolicini pojedinaca da bi izbegao stvaranje nekog ekstremističkog pokreta, navodi Glas Ameirke.

U odvojenoj depeši, koju je pre dva dana objavio britanski dnevnik Gardijan, kaže se da je surovost policajaca u Egiptu toliko “rutinska i svuda prisutna” da je vlada prestala da tvrdi da ona ne postoji.

U depeši se navodi da kontakti američkih nedržavnih organizacija procenjuju da se u policijskim stanicama u Kairu svakodnevno dogadja na stotine slučajena mučenja zatvorenika.

http://www.pressonline.rs/sr/

Be Sociable, Share!