Vikiliks dao 15.000 dolara za odbranu vojnika Meninga

VAŠINGTON – Portal “Vikiliks” dao je 15.000 dolara za troškove suđenja Bredliju Meningu, mladom američkom vojniku osumnjičenom da je portalu davao poverljive vojne dokumente, saopštio je danas komitet podrške vojniku.

“Donacija Vikiliksa je važna kako bi Bredli imao pravedno suđenje”, izjavio je osnivač komiteta podrške Majk Gogulski.

Sa tom donacijom, ukupno je prikupljeno 100.000 dolara za odbranu Meninga, dodao je Gogulski i naveo da je potrebno najmanje 115.000 dolara za ozbiljnu odbranu.

Komitet podrške je pozdravio donaciju organizacije Džulijana Asanža, koji nije mogao da plati karticama “Vize” i “Masterkarda”, kao ni “Pejpalom”, jer su te organizacije u decembru suspendovale transfer novca Vikiliksu, na zahtev američke vlade.

Mening (23), koji je bio na službi u Iraku, osumnjičen je da je “Vikiliksu” dostavljao poverljiva vojna dokumenta. Vojnik je u pritvoru u jednoj vojnoj vazi u Virdžiniji. Optužen je po osam tačaka, među kojima je i kršenje vojnih propisa. Preti mu zatvor od više od 50 godina.

“Vikiliks” navodi da ne zna da li dokumente dobio od samog Meninga i obećao pomoć u odbrani. Sajt je počeo 28. novembra da emituje poverljive diplomatske depeše Stejt departmenta u dogovoru s pet svetskih listova – “Njujorkom tajmsom”, “Mondom”, “Špiglom”, “Paisom” i “Gardijanom”.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/229232/Vikiliks-dao-15000-dolara-za-odbranu-vojnika-Meninga

Be Sociable, Share!