UN traže istragu o mučenju “krtice” Vikiliksa u zatvoru

Vikiliks je uplatio 15.000 dolara za troškove odbrane Bredlija Meninga, američkog vojnog obaveštajnog analitičara koji je sajtu čiji je pokretač Džulijan Asanž obezbedio prvo video snimak napada iz helikoptera trupa SAD na civile u Bagdadu, a zatim i skinuo više od 250.000 depeša koje su cirkulisale između Vašingtona i američkih ambasada u svetu. Mening je prošlog meseca dočekao 23. rođendan u vojnom zatvoru Kvantiko pri istoimenoj bazi marinaca u Virdžiniji, a za navode da je mladi vojnik u pritvoru podvrgnut maltretiranju zainteresovale su se i Ujedinjene nacije.

„Ova donacija Vikiliksa je od ključnog značaja za naše napore da Bredliju osiguramo pošteno otvoreno suđenje”, naveo je u saopštenju Majk Gogulski, osnivač „Mreže za odbranu Bredlija Meninga”.

Ovakve vesti privukle su pažnju čak i Huana Mendesa, specijalnog izvestioca UN o upotrebi torture u svetu. Mendes je izjavio da je Stejt departmentu uputio zvanični upit o stanju u kojem se uhapšeni vojnik trenutno nalazi. Američke vlasti pokušavaju da optužbe za špijunažu i ugrožavanje nacionalne bezbednosti SAD, koje lako mogu da upotrebe u slučaju Meninga, primene i na Asanžu. On je trenutno na privremenoj slobodi u Velikoj Britaniji, gde čeka odluku suda u Londonu o tome da li će biti izručen Švedskoj zbog optužbi za krivična dela seksualne prirode za koja ga sumnjiči tužilaštvo skandinavske zemlje. Za razliku od Asanža, koji sa ogromnog imanja na jugoistoku Engleske, čiji je vlasnik njegov prijatelj Henri von Lokart Smit, daje intervjue i piše saopštenja, Mening, prema navodima prijatelja, sve teže podnosi uslove u pritvoru.

U vojnom zatvoru Kvantiko demantuju da je Mening izložen bilo kakvoj vrsti maltretiranja.

„Gluposti. Vojnik je pod maksimalnim obezbeđenjem, koje se primenjuje jer bi njegovo bekstvo predstavljalo rizik za nacionalnu bezbednost, a nalazi se i pod posebnim nadzorom da sam sebe ne pokuša da povredi”, tvrdi poručnik Džonson, portparol Kvantika i dodaje da stražari obilaze Meninga na svakih pet minuta, ali mu je dozvoljeno da spava bez uznemiravanja od deset sati uveče do pet ujutru, kada su uključena samo prigušena svetla, a stražari pojačavaju svetlo samo u slučaju da moraju da provere da li diše.

Džonson navodi da se Mening nalazi u samici i da može da priča sa stražarima i pritvorenicima u okolnim ćelijama, iako ne može da ih vidi. Mening ima pravo na sat slobodnog vremena, koje može da iskoristi za vežbu, uz pravo na tuširanje, telefoniranje i razgovor s advokatom, kao i posete rodbine i prijatelja jednom nedeljno. Prema rečima Džonsona, Asanžova krtica u pritvoru može da gleda televiziju i čita novine, a dozvoljena mu je i prepiska sa ljudima sa liste koju su odobrile vojne vlasti SAD. Meningu je zabranjen kontakt s medijima.

„Redov Mening ima tretman kao i svi ostali pritvorenici. Prema njemu se odnose čvrsto, pošteno i sa poštovanjem”, pročitao je Džonson novinaru „Njujork tajmsa” zaključak vojne komisije od 27. decembra prošle godine.

Dejvid Haus, Meningov prijatelj koji je uhapšenog vojnika posećivao u pritvoru, kazao je u prošlomesečnom intervjuu za američku televizijsku mrežu MSNBC da je Meningu sve gore.

„Primetio sam znatno pogoršanje njegovog psihičkog i fizičkog stanja. Veoma je slab pošto ne vežba i teško drži pažnju tokom razgovora”, rekao je Haus.

Podrška vijetnamskog veterana

Danijel Elsberg, učesnik rata u Vijetnamu koji je američkim medijima 1971. godine predao dokumenta Pentagona pošto se nije slagao sa vojnim operacijama, podržao je Meninga nazvavši ga hrabrim patriotom. Elsberg je kritikovao medijska insistiranja na tome da je uhapšeni vojnik homoseksualac tokom prethodnih sedam meseci otkad je Mening u pritvoru. „On rat u Iraku i Avganistanu vidi kao što sam ja video rat u Vijetnamu – kao beznadežni pohod koji je pogrešan i donosi mnogo strahota”, kaže Elsberg, kojeg je Prvi amandman američkog ustava, koji štiti slobodu informisanja, spasao od sigurnog zatvora.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/229410/UN-traze-istragu-o-mucenju-krtice-Vikiliksa-u-zatvoru

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “UN traže istragu o mučenju “krtice” Vikiliksa u zatvoru

  1. jadan čovjek. imati takav snažan osjećaj za pravdu i biti tako strašno kažnjen. užas. :-((
    hvala na članku

  2. Pisao je Glenn Greenwald o tome i piše još uvijek, Salon.com. Mene je strašno potreslo, a i druge izgleda. Sad je tamo sedam i pol mjeseci. Siroto dijete.
    Inače, danas je izašao članak o protestu pred samim zatvorom Quantico. Bilo je oko 200 aktivista, nosili su natpise “Ja sam Bradley Manning”, držali govore i podsjećali na temeljne ljudske vrijednosti koje se gube u korporativnoj Americi.
    U članku se govori o desecima milijuna ljudi bez zdravstvenog osiguranja koji umiru od izlječivih bolesti, o špijunima koji se ubacuju u mirovne organizacije i tako troše novac koji treba na drugom mjestu, o koncentriranoj moći korporacija koje uništavaju sve pred sobom radi profita, uglavnom o dehumanizaciji zemlje i izdaji temeljnih ideala za koje se borio Martin Luther King koji je također ubijen zato što je govorio protiv Američkog Imperija.

    Ako želite vidjeti odakle mi to, otiđite na: http://networkedblogs.com/d9Xyx

Comments are closed.