Två svenskar erbjöds Assange-täckmantel

Två representanter för den svenska åklagarmyndigheten erbjöds att närvara vid utlämningsförhandlingarna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange i London under täckmantel som juridikstudenter, rapporterar TV4.

Det är en mejlkonversation mellan den brittiska åklagarmyndigheten och den svenska åklagarmyndigheten som avslöjar den planerade täckmanteln.

Marianne Ny är den åklagare som har hand om den svenska utredningen mot Assange. Hon ville inte medverka vid utlämningsförhandlingarna då det skulle kunna komma att uppfattas som att hon försökte påverka ett beslut.

Karin Rosander, myndighetens informationsdirektör ville däremot åka, och undrade om hon kunde resa i utbildningssyfte, utan att någon trodde att hon åkte på uppdrag av den svenska åklagarmyndigheten.

Mejlkonversation

En märklig bild målas upp i konversationen mellan de två myndigheterna. Den brittiska sidan erbjöd båda kvinnorna att åka till England genom att de kunde presenteras som två unga juridikstudenter på genomresa. På de sättet skulle inte pressen kunna ställa frågor till dem, rapporterar TV4.

– Jag blev lite överraskad. Jag hade absolut inte tänkt åka under någon täckmantel. Däremot var jag angelägen om att inte bli ansatt av medierna, säger Karin Rosander till TV4.

Efter att ha diskuteras med kollegor kom de fram till att hon ändå kunde bli igenkänd och valde därför att inte åka.

http://www.expressen.se/nyheter/tva-svenskar-erbjods-assange-tackmantel/

Be Sociable, Share!