Švedski premier Reinfeldt zavrača Assangeve kritike švedskega pravosodnega sistema

Stockholm – Švedski premier Fredrik Reinfeldt je dejal, da je opis švedskega pravosodnega sistema, kakršnega so na zaslišanju v Veliki Britaniji podali odvetniki ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, neresničen, poročajo tuje tiskovne agencije. “Naše sodstvo je neodvisno in ni pod političnim vplivom,” je v torek zatrdil švedski premier.


Med zaslišanjem pred sodiščem v Londonu, ki bo odločilo o izročitvi Assangea Švedski, je odvetnik ustanovitelja WikiLeaksa dejal, da bi bile njegove pravice kršene, če bi mu zaradi obtožb o posilstvu sodili na Švedskem.

Odvetnik Geoffrey Robertson je med drugim dejal, da švedska navada, da sojenja domnevnim posiljevalcem zaprejo za javnost, ni poštena ne po britanskih ne po evropskih standardih.

Reinfeldt pa je v odzivu na izjave odvetnikov dejal, da je “žalostno, da se pravice žensk jemlje tako zlahka”. “Ne pozabimo, za kaj gre. Gre za pravico žensk, da pride do zaslišanja o tem, ali sta res bili žrtvi spolnih napadov,” je dodal.

Nadaljevanje zaslišanja Assangea, ki so ga na podlagi švedskega naloga konec lanskega leta aretirali v Veliki Britaniji, je napovedano za petek, vendar pa zelo verjetno končna razsodba o izročitvi tedaj še ne bo znana.

Assange je na Švedskem osumljen spolnega napada dveh žensk, kar pa Avstralec vztrajno zanika. Trdi, da so obtožbe izmišljene in da je do njih prišlo zgolj zato, da bi ga kasneje zaradi objav zaupnih diplomatskih depeš na WikiLeaksu predali ZDA.

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042423095

Be Sociable, Share!

One thought on “Švedski premier Reinfeldt zavrača Assangeve kritike švedskega pravosodnega sistema

Comments are closed.