Švedska može Assangea saslušati i videolinkom, bez izručenja

Bivši švedski tužitelj tvrdi kako nema razloga da Britanija izruči osnivača WikiLeaksa.

Bivši švedski tužitelji izjavio je kako nema razloga da osnivač WikiLeaksa bude izručen Švedskoj zbog ispitivanja o navodnim silovanju.

– Tužiteljica Marianne Ny može Juliana Assangea saslušati i preko videolinka. Nema nikakvog razloga da ga Britanija zbog toga izruči. Ne razumijem zašto ga ne nogu saslušati u ovoj zemlji – izjavio je Sven-Erik Alhem. Alehm je danas svjedočio na suđenju Assangeu u Londonu o izručenju Švedskoj.

Osnivač WikiLeaksa pojavio se i danas pred sudom u Londonu na početku saslušanja o izručenju Švedskoj. Švedske vlasti žele ispitati Assangea u sklopu istrage zbog navodnog silovanja. Assange optužbe poriče.

Njegovi su odvjetnici u ponedjeljak izjavili kako švedsko tužiteljstvo nema pravo tražiti izručenje jer još nije optužen ni za kakav prekršaj. Također su utvrdili da, ako Assange bude izručen Švedskoj, postoji mogućnost da će biti prebačen u SAD ili čak u Guantanamo, gdje bi se suočio s odvojenim optužbama povezanima s objavljivanjem tajnih dokumenata State Departmenta. Tužitelji tvrde da osnivač WikiLeaksa mora biti izručen Švedskoj kako bi se prema zakonima te zemlje suočio s optužbama za silovanje i seksualno zlostavljanje.

– Ako bude izručen, Assange u Švedskoj neće imati pošteno suđenje. U slučaju da ga Švedska izruči SAD-u, prijeti mu smrtna kazna – izjavio je Geoffrey Robertson, odvjetnik osnivača WikiLeaksa.

Uoči saslušanja Assange je izjavio kako se žele vratiti u Australiju čiji je državljanin, zatraživši od tamošnjih vlasti da ga zaštite.
Premijerka Julia Gillard je to odbila, kazavši da je Assange prekršio zakon.

Izvor: http://www.vecernji.hr/vijesti/svedska-moze-assangea-saslusati-videolinkom-bez-izrucenja-clanak-249005

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “Švedska može Assangea saslušati i videolinkom, bez izručenja

  1. Cuj prekrsio zakon!
    Pa kakav je to zakon iza kojeg se u najvisim krugovima iz najnizih pobuda igra saha s ljudima!?

  2. Zakon jačeg. Naša društva, nažalost, tako funkcioniraju da može isplivati samo asocijalno smeće na površinu.

  3. Ja bih umjesto “zakon jaceg” prije rekla zakon materijalno bogatijeg, a duhovno siromasnog koji se osjeca jakim jer misli da sve moze kupiti. Ali ne znaju oni onu pjesmu ” kad se male ruke sloze…” 😉

Comments are closed.