Sudske vlasti SAD od “Tvitera” traže podatke o “Vikiliksu”

Američki istražitelji zatražili su sudskim putem od društvene mreže “Tviter” da preda sve podatke kojima raspolaže o veb sajtu “Vikiliks”, saopštio je taj sajt, dodajući da je i nekim drugim američkim Internet kompanijama upućen isti zahtev

U i-mejl saopštenju, “Vikiliks” je naveo da su istražitelji, koji su posetili sedište kompanije “Tviter” u San Francisku, tražili privatne poruke, kontaktne informacije i druge lične podatke o osnivaču “Vikiliksa” DŽulijanu Asanžu i još nekoliko osoba povezanih sa njegovim veb sajtom, među kojima je islandska poslanica Birgita Jonsdotir, preneo je AP.
Iz “Vikiliksa” su oštro kritikovali sudski nalog američkih vlasti, ističući da je reč o uznemiravanju.
“Ukoliko bi iranska vlada pokušala da na prevaru izvuče informacije od novinara i aktivista stranih država, grupe za ljudska prava širom sveta bi se oglasile”, navodi se u saopštenju Asanža.
U kopiji sudskog naloga, koji nosi datum 14. decembar, stoji da su tražene informacije “relevantne za krivičnu istragu koja je u toku”, a “Tviteru” se nalaže da ne otkrije postojanje naloga Asanžu i ostalima koji su na meti istrage.
Sudski nalog je obelodanjen “zahvaljujući pravnom delovanju ‘Tvitera'”, saopštio je “Vikiliks”.
“Tviter” je odbio da komentariše ove tvrdnje, ističući da je politika te društvene mreže da obaveštava svoje korisnike, gde je to moguće, o vladinim zahtevima za informacije.
Američki zvaničnici ispituju mogućnost podizanja optužnice protiv “Vikiliksa” i njegovih zaposlenih, nakon serije spektakularnih obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke vlade, u kojima je učestvovao taj sajt.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/SPECIJAL_Vikiliks

Be Sociable, Share!