SAD: nema dokaza protiv Asanža

Istraga ne uspeva da poveže šefa „Vikiliksa” sa Bredlijem Meningom, vojnikom koji je dostavio tajne podatke Pentagona i Stejt departmenta.
Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Ef-Bi-Aj i Ministarstvo pravde ne uspevaju da pronađu dokaze koji bi optužili osnivača i šefa „Vikiliksa” Džulijana Asanža za zaveru da se „ukradu” i obelodane tajne Pentagona i Stejt departmenta, što bi bila pravna osnova za zahteve da se on izruči Americi da bi mu se ovde sudilo.

Kako izveštava „Volstrit džornal”, već višemesečna nastojanja američkih službi da povežu Asanža sa Bredlijem Meningom, vojnikom koji je, dok je bio na službi u Bagdadu, kopirao podatke sa zaštićene kompjuterske mreže i dostavio ih „Vikiliksu”, nisu urodila plodom. Mening je inače u pritvoru u jednom zatvoru u državi Virdžinija, u samici, zbog čega neke ovdašnje organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da je izložen torturi.

On je u Bagdadu radio na poslovima obaveštajnog analitičara i imao pristup zaštićenoj mreži sa vojnim i diplomatskim arhivama i zasad je optužen samo zbog dva „curenja” podataka: o islandskoj bankarskoj krizi i zbog dostave „Vikiliksu” video-snimka napada američkog helikoptera u Iraku u kojem su ubijena i dva novinara agencije Rojters.

Utvrđeno je šta su bili njegovi motivi: osveta vojsci. Pre nego što je počeo da kopira i dostavlja velike nacionalne tajne, bio je u sukobu sa pretpostavljenima, zbog čega mu je izrečena serija disciplinskih kazni.

Ovim se potvrđuju ranije pretpostavke da SAD neće imati „za šta da se uhvate”, kako bi Asanž bio prvo optužen, a zatim izveden pred američki sud zbog najveće „provale” tajnih dokumenata jedne države u istoriji. Iako je prvi talas ove afere već prošao, njeno naknadno dejstvo se i te kako oseća: ima puno elemenata za zaključak da su sadržaji obelodanjenih diplomatskih depeša Stejt departmenta u kojima se opisuju ekscesi tamošnjih režima bili faktor koji je u određenoj meri doprineo izbijanju narodnih pobuna u Tunisu i Egiptu.

Džulijan Asanž se ovih dana pred sudom u Londonu bori da ne bude izručen Švedskoj, zbog optužbi za seksualno napastvovanje, na prvi pogled pravno veoma tankih, jer je reč o sivoj i teško dokazivoj zoni krevetske intime.

Dok pojedini političari američke krajnje desnice, poput Sare Pejlin, zahtevaju da se Asanž goni kao Osama bin Laden, i da se na kraju osudi na smrtnu kaznu zbog štete koju je naneo Americi, mediji prenose da je on za svoje podvige, koji su ideju „transparentnosti” rastegli do ekstrema, kandidovan za Nobelovu nagradu za mir. Jedno od obrazloženja za to je upravo uloga tajni koje je „Vikiliks” objavio u demokratskim revolucijama protiv autoritarnih režima u arapskom svetu.

SAD, međutim, „Vikiliksu” ne priznaju status medijske organizacije, čime nastoje da spreče kontraoptužbe da su istraga i eventualna optužnica protiv Asanža napad na novinarske slobode, zagarantovane američkim ustavom.

http://www.politika.rs/rubrike/wikileaks/SAD-nema-dokaza-protiv-Asanza.lt.html

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “SAD: nema dokaza protiv Asanža

  1. Čisto sumnjma da Ameri uz malo “dobre” volje ne bi uspjeli pronaći već nekakvu poveznicu između Manninga i Assangea. Zato mislim da je ovo ili dio taktike kako bi se izvršio utjecaj na odluku o izručivanju u Švedsku ili se plaše da bi podizanjem jedne takve optužnice prouzrokovali još širu podršku za Assangea i WL.

  2. aha, misliš sad kažu da nemaju ništa, a onda britanci izruče JA šveđanima. za sada tužiteljstvo tvrdi da nema osnove kada Assangeova obrana kaže da će ga šveđani predati amerikancima.
    kad JA bude “na sigurnom”, odnosno u zatvoru u Švedskoj, onda će ameri podići optužnicu i zatražiti izručenje. znaš, nije to tako loša teorija.
    moje je mišljenje bilo da oni stvarno nemaju materijala za optužnicu, zato su i angažirane agencije za borbu protiv WL koje se služe prljavim metodama. međutim, ova tvoja teorija mi je jako prihvatljiva.
    s obzirom da smo ovdje u nekoliko rečenica razvile nekoliko teorija urote čini mi da polako oboljevamo od sindroma Juliana Assange (urote su svugdje oko nas).

    • Mi se ravnamo samo po dosadašnjem iskustvu, odnosno razotkrivenim lažima, a one nam kažu da nismo mi ti koji sebi nešto umišljamo, nego da “elita” doista nema nikakvih problema servirati nam i najjeftiniju laž. 😉

Comments are closed.