Rajnfelt: Izručenje Asanža SAD stvar pravosuđa

Švedska vlada neće imati nikakvu ulogu u odlučivanju da li osnivač “Vikiliksa” DŽulijan Asanž treba da bude izručen u Sjedinjene Američke Države, već će o tome odlučivati sudovi, izjavio je sinoć švedski premijer Frederik Rajnfelt

Rajnfelt je novinarima u Londonu rekao da je politika Švedske da ne izručuje građane državama u kojima je na snazi smrtna kazna, preneo je AP.
Švedski premijer je, međutim, kazao da će o tome odlučivati švedski sudovi, a ne vlada.
Rajnfelt je u britanskoj prestonici prisustvovao samitu nordijskih i baltičkih država.
Asanž se nalazi u Londonu, gde se bori protiv izručenja Švedskoj zbog optužbi za silovanje.
Njegove pristalice smatraju da bi, ukoliko do toga dođe, on mogao dalje da bude izručen SAD, gde bi protiv njega bio pokrenut sudski postupak i gde bi naposletku bio suočen sa smrtnom kaznom.
Za sada nije poznato kakve bi mogle da budu optužbe američkih vlasti protiv Asanža, ukoliko do njih uopšte dođe, navela je američka agencija.

http://www.pressonline.rs/

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Rajnfelt: Izručenje Asanža SAD stvar pravosuđa

  1. Mda! Švedska se vlada neće miješati kao što nisu odlučivali ni o suradnji s NATO-om mimo parlamenta. Blaženi oni koji povjerovaše!

  2. da, još uvijek nije definirana američka optužnica. nadam se da se ovaj zaokret u medijima gdje se sad marginalizira značenje objavljenih depeša, dakle nadam se da je to znak da nema osnove za optužbe…više kao, pa nije on važan, to što je objavljeno je glupo, nas to ne zanima, nećemo gubiti vrijeme na Juliana Assange. nadam se. jer ovaj drugi scenarij s optužbom, izručenjem, zatvorom, smrtnom kaznom je prestrašan. jednostavno prestrašan.

Comments are closed.