Progon Assangea jer je raskrinkao Zapad

Pravi novinar takvu priliku ne propušta, a Assangea i NYT se proziva za “špijunažu”.

Nakon što je novinar obavio istraživački zadatak određene važnosti, pravosuđe svjetske supersile odlučilo ga se dočepati zbog navodne špijunaže. I u tome je uspjelo. Naravno da nije riječ o Julianu Assangeu, uredniku WikiLeaksa, jer progon novinara zbog špijunaže u demokratskom društvu smatra se izrazom besprimjerna prezira i prema medijima i prema građanima. Primjer s početka teksta odnosi se na slučaj Chinga Cheonga, novinara iz Hong Konga, kojega je Peking 2006. osudio na pet godina, a onda ga velikodušno pustio na slobodu već 2008. U međuvremenu su kod NR Kine godinama prosvjedovali i Međunarodna federacija novinara i Reporteri bez granica. Kina je po slobodi medija tek 171. na svijetu, dok je SAD 20.

Pa ipak, SAD je danas na pragu gaženja niza demokratskih stečevina nakon što je skupina entuzijasta objavila četvrt milijuna dokumenata koje im je dostavio zviždač. Iako pravi novinar takvu priliku ne propušta, i Assangea i New York Times u Washingtonu stalo se prozivati zbog “čina špijunaže”, što su riječi nikoga drugoga nego Joea Liebermana, predsjednika Senatskog odbora za domovinsku sigurnost. To što Assange uopće nije državljanin SAD-a, pa nije jasno kako bi ga se moglo progoniti osim primjenom nekih metoda administracije Georgea W. Busha, u Washingtonu se ne vidi kao poseban problem. Čak ni američki ministar za obranu Robert Gates nije odolio da Assangeovo uhićenje ne nazove “dobrom viješću”.

Bez obzira na to što je riječ o epizodi u kojoj su ga dvije Šveđanke prijavile za seksualno zlostavljanje doznavši da su istovremeno bile Assangeove ljubavnice. U SAD-u su čak zabilježeni i neizravni pozivi na Assangeovo ubojstvo, primjerice Sarah Palin, a iako Palin pripada toliko ozloglašenom dijelu političkog spektra u SAD-u da ga se još uvijek smatra donekle rubnim, o histeriji u SAD-u svjedoči i to što se takvi pozivi na linč kazneno ne progone. Assange je očito demistificirao neke dogme SAD-a i Zapada te zbog toga mora gorjeti. WikiLeaksu se diljem SAD-a, pa i EU, blokiraju računi, otkazuju internetske usluge te ga se čak i hakira u maniri internetskih napada NR Kine.

Riječ je o redom nezakonitim potezima jer se protiv WikiLeaksa, osim histerične hajke, ne vodi nikakav kazneni postupak. Za takvo što nema uporišta ni u međunarodnom pravu. Istodobno, kod tih istih banaka i internetskih provajdera neometano posluju i takve “udruge građana” poput Ku-Klux-Klana ili brojnih svjetskih diktatora. Assange je stoga potpuno u pravu kad zaključuje da je Zapad “fiskalizirao” svoje temeljne odnose moći kroz mrežu ugovora, zajmova, dioničarstva, banaka itd. U takvom svijetu prostora za slobodne medije ostaje onoliko koliko mreža dopušta, pa se po cenzuru više ne mora ići u NR Kinu.

No, WikiLeaksov pohod otišao je toliko daleko da ga se više ne može zaustaviti, što potvrđuje činjenica da Assange više nije sam, nego radi čak i uz podršku mainstream medija – NY Timesa, Spiegela, Guardiana, El Paisa, Le Mondea… Vrištanje elita iz SAD-a da se “zaustavi Reuters” stoga ne samo što djeluje krajnje luzerski nego i pokazuje temeljno nerazumijevanje svijeta u kojem živimo, i to na tehnološkoj, ali i na civilizacijskoj razini.

Izvor: http://www.vecernji.hr/kolumne/progon-assangea-jer-je-raskrinkao-zapad-kolumna-225992

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “Progon Assangea jer je raskrinkao Zapad

 1. Konacno je netko osvijetlio tamnu stranu “elita” cije vristanje ima samo prizvuk straha od daljnjeg razotkrivanja njihovih nedjela. Uzivam gledajuci kako se koprcaju u sah-mat poziciji, a Assange je sigurno dovoljno inteligentan covjek da je na vrijeme procijenio moze li njegova Ahilova peta izdrzati napad ranjene zvijeri.

  • Halo, sunce!

   Dobro da si tu pa da mu pomogneš oko osvjetljavanja tamnih strana samodopadljivih manipulatora i gramzljivaca. ;D

   Da je JA inteligentan čovjek koji je već prije objavljivanja video snimke iz Bagdada i dokumenata koji su uslijedili znao da ga očekuju prljavi trikovi, od toga i ja čvrsto polazim. Vjerujem, također, da je računao i s tim kako će dobiti podršku diljem svijeta i tako Amerikance dovesti u „šah-mat poziciju“. Zato i jest bitno da nas ima što više angažiranih. Još se samo nadam da će ova žrtva, i to ne samo njegova, nego i svih ostalih njegovih suradnika kao i samog zviždača Manninga, dovesti do stvarnih promjena.

 2. sjecam se 90-tih, pocetka rata, diplomacije koja je bezuspjesno piskarala i slala nekompetentna izvjesca o ratu dok su im ispred nosa ljude odvodili, mucili, silovali i ubijali, tako da vec odavno nemam iluzija o ucinkovitosti diplomacije. pitanje je cemu zapravo uopce sluze ti ljudi koji za svoju nesposobnost, neobjektivnost, neucinkovitost dobivaju placu. no nije u pitanju samo njihova financijska odgovornost, nego i odgovornost za ljudske zrtve uzrokovane upravo njihovom nesposobnoscu.
  no, kako komentirati nedavno odrzano predavanje na Sveucilistu u Zadru pod nazivom “Buducnost diplomacije nakon Wikileaks-ovih objava” s ciljem da se onemoguci curenje informacija jer novi Wikileaks-ovi dolaze. smjesno. diplomacija i dalje misli nastaviti lagati i te podatke skrivati od javnosti, o tom svom buducem nacinu rada besramno raspravlja i objavljuje u javnosti. nista nisu naucili, jednostavno nastavljaju dosadasnju praksu i razmisljaju kako da ucinkovito sakriju svoju djelatnost. sad se pitam koliko lekcija im je potrebno dati? progon koji se provodi protiv Wilileaksa pokazuje da je ovakav mentalni sklop zapravo na snazi globalno: muljaj – sakrij i nastavi parazitski zivjeti u luksuzu. umjesto javne isprike i promjene nacina rada nastavlja se po starom, a one koji su se usudili dotaknuti u njihove dokumente treba prognati i unistiti. medjutim, lavina se pokrenula i nezaustavljiva je. Wikileaks pomogao nam je da shvatimo da zivimo u svijetu Borga i zombija, trenutno je na scenu stupio moderni Robin Hood, a na nama svima je da ih podrzimo u ovom globalnom sukobu svijesti i manipulacija.
  s nestrpljenjem ocekujem objave vezane uz banke. iskreno me zanima reakcija tih debelokozaca koji su uzrokovali prvo financijsko ropstvo, a zatim i svjetsku krizu.
  Irma, Zagreb

  • Halo, Irma!

   Slažem se sa svim što si napisala o neučinkovitosti i nekompetentnosti diplomacije, što ni ne čudi baš uzmemo li u obzir i ako je suditi po američkim diplomatima koliko vremena i energije protraće samo sastavljajući profile političara drugih zemalja. 😀 Međutim, ja bih, kao prvo, dodala da se spomenuti problem ne odnosi samo na diplomaciju, nego na cijelu političku kastu. Kao drugo, vjerujem da će diplomacije uvijek biti u ovom ili onom obliku. Neki od njenih ciljeva su, primjerice, promicanje kulture ili jačanje gospodarskih odnosa što je, po meni, sasvim u redu. Nažalost, prečesto se pritom ne biraju sredstva pa su intrige i ucjene sastavni dio diplomatskog posla, a sve u svrhu izvlačenja što veće koristi za one za koje lobiraju i, dakako, kasiranja svoje provizije. Kako to već ide, mi Hrvati znamo veoma dobro. 90ih se, naime, i ja još dobro sjećam kao i famozne pretvorbe koju su zakulisnim igrama omogućili nitko drugi doli naši političari. I sve to dok je zemljom harao rat. To što Hrvatska po tom pitanju ne predstavlja iznimku, sve je osim utješno.

   Gledajući tako, jedini način jačanja djelovanja za sveopće dobro – jer po pitanju vlastitog džepa navedeni su itekako učinkoviti i sposobni – moguć je samo putem veće transparencije (dakle, upravo ono što Wikileaks pruža) i što izravnije demokracije. Strukture hijerarhije i moći moraju biti svedene na minimum jer su one te koje uopće omogućuju nepravdu i ratna huškanja.

   Kao protuargument zahtjevu za većom transparencijom često se može čuti to kako diplomacija mora biti u mogućnosti voditi povjerljive razgovore zbog kolidirajućih interesa, s čim se ja nimalo ne slažem. Ondje gdje vlada zdrav razum umjesto pohlepe i puke želje za samopromocijom, moguće je uskladiti i interese bez muljaža i manipulacija u kojima „moćnicima“ zdušno pomažu mainstream mediji tako što ne izvješćuju o stvarnosti, već je izmišljaju.

   Wikileaks je uz pomoć hrabrih zviždača napravio prvi veliki korak u smjeru jačanja svijesti o licemjernosti društava u kojima živimo i trgao nas, čini mi se, iz manje-više apatičnog stanja. Stoga se u potpunosti slažem s tobom da je na nama da ih podržimo. Ova hajka za Assangeom je naprosto nečuvena i otkriva svu dvoličnost Zapada koji se tako rado kiti slobodom mišljenja i informacija i upire prstom u Kinu ili, kao primjerice danas, Mađarsku zbog cenzure, a koju zapravo i sam provodi. Sada već otvoreno.

   Što se tiče “reakcije debelokožaca”, i ja je iščekujem s ogromnim nestprljenjem. 😉

   asja

Comments are closed.