Produžen pritvor nekadašnjem bankaru zbog “Vikiliksa”

Sud u Cirihu doneo je odluku da produži pritvor nekadašnjem švajcarskom bankaru Rudolfu Elmeru, koji je prošle sedmice saslušan pod sumnjom da je prekršio zakon o švajcarskih bankama, dostavljajući podatke sajtu “Vikiliks”, javila je agencija Rojters

Elmer ima pravo žalbe na odluku suda u roku od 10 dana, navedeno je u saopštenju kancelarije njegovog advokata Gandena Tetonga, datiranog 22. januara.
Elmer, nekadašnji bankar “Julijus Bera”, prebačen je u pritvor u sredu uveče pošto je veb sajtu “Vikiliks” dostavio dva CD-a, na kojima se navodno nalaze detalji oko 2.000 “ofšor” računa, prenela je britanska agencija.
U odvojenom slučaju, u sredu ujutru, Elmer je proglašen krivim zbog kršenja tajnosti švajcarskih bankovnih računa, pošto je poreskim vlastima prosledio podatke o privatnim klijentima i pretio zaposlenim u svojoj bivšoj kompaniji.
On je na tu presudu već uložio žalbu.
Osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž kritikovao je juče švajcarske vlasti zbog hapšenja Elmera, navodeći da je bilo potrebno da ispitaju slučajeve utaje poreza koje je švajcarski bankar otkrio.
Švajcarski mediji spekulišu da se podaci dostavljeni “Vikiliksu” tiču poslova “Julijus Bera” na Kajmanskim ostrvima, koje je vodio upravo Elmer i da stoga njihovu tajnost ne štiti švajcarski zakon o bankama.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/

Be Sociable, Share!