Privatna zabeleška pokazuje strah SAD od Vikiliksa

Bela kuća izdala je instrukcije svim vladinim sektorima i agencijama da naprave program “pretnja od insajdera”, koji će pažljivo označiti nezadovoljne ili radnike u koje se ne može imati poverenja, i koji bi mogli biti dovedeni u iskušenje da otkrivaju državne tajne, piše “Indipendent”.
Obaveštenje na 13 strana u kome se detaljno govori o novoj politici nalaže višim civilnim službenicima da pojačaju bezbednost kompjutera i da zaposle timove psihijatara i sociologa koji su u stanju da “detektuju promene u ponašanju”.
Oni će zatim posmatrati ponašanje i navike zaposlenih kojima je dozvoljen pristup tajnim informacijama.
Ovaj potez treba da spreči nova neprijatna “curenja” informacija. Na nesreću, samo 48 sati nakon što je poruka poslata, kopija obaveštenja je doturena televiziji En-Bi-Si, koja je odmah informaciju postavila na svoj sajt.
U obaveštenju se, između ostalog, šefovima odeljenja postavlja pitanje: “Da li ste razvili program za prepoznavanje insajdera ili imate osnova za pravljenje takvog programa?”, i dodaje se da bi trebalo da obrate pažnju na “relativno zadovoljstvo” kod radnika, jer u radnika koji pokazuje “nezadovoljstvo i ozlojeđenost” ne može se imati poverenja.
Autor dokumenta je Džejkob Lju, direktor Kancelarije Bele kuće za menadžment i budžet.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/227835/Privatna-zabeleska-pokazuje-strah-SAD-od-Vikiliksa

Be Sociable, Share!

7 thoughts on “Privatna zabeleška pokazuje strah SAD od Vikiliksa

 1. lol za slicnost sa Orvelovom “1984′
  I dalje nesvesni cinjenice da su uhvaceni u lazi, oni i dalje pokusavaju da naprave bolji zaklon lopovu.
  Ogrezli.

 2. Meni se više sviđaju oni Borgovi iz Zvjezdanih staza.
  Svima nam lijepo ugrade metalne dijelove i povežu nas s kolektivnom svijesti. Naravno da je glavni server u Bijeloj kući.
  Prve ugradnje su u SAD-a, a s vremenom asmiliraju cijelo čovječanstvo. Tko samo pomisli na W od Wikileaksa glavni server to zna i jedinki ugradi dodatnu kontrolnu pločicu.
  Problem je riješen i Bijela kuća može mirno spavati.

  a do tada, neka pate od nesanice…i kakav je to život u kojem sumnjaš u svakoga tko je u tvojoj blizini?

 3. Pukli svi ko kokice u Bijeloj kući. 😀 Sad je vjerojatno u jeku potraga za krivcem među „ozlojođenim i nezadovoljnim radnicima“ od kojega je potekla ova informacija. Samo, pretpostavljam da neće biti baš jednostavno prepoznati ciljnu grupu budući da bi njeni predstavnici mogli trenutno biti jako zadovoljni razvojem stvari. 😀 Uostalom, sudeći po svemu, psihijatri i sociolozi su ionako daleko potrebniji ekipi u Bijeloj kući.

  Ovo sam nekidan u jednom od komentara čitatelja pročitala i jako mi se svidjelo:
  “Dear Big Brother, take care, because we all are watching YOU!”

 4. Paranoja Ilije Cvorovica i ‘Balkanskog spijuna’ na delu u drzavi koja celu kuglu uci demokratiji i transparentnosti. Kakav samar!
  Pretpostavljam da svi nadredjeni sada idu na ubrzane kurseve psihoanalize, nije mala stvar prepoznati nezadovoljnog. 😀

  • Mirjana, što me nasmija s “Balkanskim špijunom”! Tko zna, možda sad i Bijelom kućom odjekuje: “Slušaj, razbojniče! Ako još jednom pomeneš našu kuću, pa krvi ću ti se napiti!” 😀

  • Sad još samo da se tvoje riječi obistine i počnu postavljati “bodljikavu žica umjesto Kipa slobode kao znak raspoznavanja”. 😉

Comments are closed.