Pildžer: Asanž u zemlji čuda

sreda, 15. dec 2010, 18:43 -> 20:41

Piše: Ivana Miloradović

Sagovornik RTS-a je Džon Pildžer, čovek koji je pred sudom u Londonu dao moralne i finansijske garancije za Džulijana Asanža. Poznati novinar, dokumentarista i borac za ljudska prava zaprepašćen je, pre svega, ponašanjem švedskih vlasti i kaže da to što se dešava Asanžu podseća na “Alisu u zemlji čuda”.

Džulijan Asanž provešće i ovu noć u britanskom zatvoru, mada mu je sud juče odobrio oslobađanje uz kauciju i ograničenje slobode kretanja. Da li će i ostati iza rešetaka znaće se sutra, kada bude razmotrena žalba švedskog tužilaštva na presudu.

Pildzer-151210.jpg
Ko je Džon Pildžer

Džon Ričard Pildžer (71), Australijanac sa stalnim prebivalištem u Londonu, čuveni je televizijski novinar, dokumentarista i borac za ljudska prava.

Dva puta je proglašavan za novinara godine u Velikoj Britaniji, a njegovi dokumentarni filmovi osvojili su brojne nagrade širom sveta. Dobitnik je, između ostalog, američke Emi i britanske BAFTA nagrade.

Poznat je i po žestokoj kritici američke spoljne politike, koju je u više navrata ocenio kao imperijalističku.

Snimio je više od 60 dokumentarnih filmova koji su se, po pravilu, bavili najaktuelnijim kriznim područjima: Vijetnamom, Kambodžom, Istočnim Timorom, Latinskom Amerikom.

Pored toga, u svojim dokumentarcima bavio se kršenjem ljudskih prava u rodnoj Australiji, Burmi, na Zapadnoj obali i u Gazi, u Iraku pod sankcijama Ujedinjenih nacija, u Avganistanu.

“Rad Džona Pildžera bio je svetionik u često mračnim vremenima. Činjenice koje je iznosio na svetlost dana bile su pravo otkrovenje, uvek i iznova, a njegova hrabrost i pronicljivost su stalni izvor inspiracije” – reči su kojima je Noam Čomski opisao Džona Pildžera.

Osnivača Vikiliksa, tokom oba dosadašnja pojavljivanja u sudu koji razmatra da li da ga izruči Švedskoj, gde je optužen za dvostruki seksualni napad, na licu mesta podržale su mnoge ugledne javne ličnosti.

Jedan od njih je i sagovornik RTS-a Džon Pildžer, pisac, novinar i borac za ljudska prava i jedan od prvih dokumentarista koji je razotkrio fabrike znoja multinacionalnih kompanija u Aziji. On smatra da je Asanž juče izvojevao veliku pobedu.

Pildžer: Da, to jeste pobeda. Sudija je odlučio da je Asanž slobodan uz određene uslove. Takvu odluku trebalo je da donese pre nedelju dana. Švedska reakcija na presudu je, međutim, neverovatna, jer za njih nikakva uslovljavanja nisu dovoljna. Postojeći uslovi su da Asanž mora da nosi narukvicu za elektronsko praćenje kretanja, da mora dnevno da se javlja policiji i da mora da ostane na postojećoj adresi. To su, skoro, uslovi kućnog pritvora.

– Džon Pildžer smatra da podrška poznatih ličnosti poput njega samog, ali i boraca za ljudska prava iz visokih slojeva britanskog društva poput Bjanke Džeger ili Džemajme Kan, bivše supruge legende kriketa Imrana Kana, Džulijanu Asanžu pomaže pred sudom.

Pildžer: Mislim da pomaže. Svima je dato do znanja da su ljudi poput mene, pošto ga poznajem i mogu da govorim o njemu, spremni da javno garantuju ne samo za njega kao ličnost, već i da je ovaj slučaj nepravedan. Ja sam zaprepašćen ponašanjem Švedske. Prosto, imam osećaj da je reč o nekoj vrsti osvete. Sve to ima zlokoban prizvuk, jer je izjava švedske glavne tužiteljke Merijen Naj u Stokholmu da nikakva ograničenja Asanžovog kretanja za nju nisu dovoljna, ektremno besmislena. Taj čovek po engleskom zakonu uopšte nije počinio nikakav zločin. To je kao u “Alisi u zemlji čuda”.

– Džon Pildžer nije se libio da i finansijski garantuje za Džulijana Asanža.

Pildžer: Ja ga poznajem oko godinu dana i proveli smo dosta vremena razgovarajući. Divim mu se. Mislim da je to čovek koji je rukovođen moralnim imperativom. Vikiliks, zapravo, promoviše staromodni, socijaldemokratski pogled na svet, koji je za mnoge danas pomalo egzotičan.

– Novinari u Britaniji, ali i u drugim delovima sveta, podeljeno gledaju na otkrića Vikiliksa.

Pildžer: Vikiliks je posramio novinare. To je suština. Mnogi novinari su postali pravi dvorski novinari, uspavali su se, a Vikiliks je obavio svoj posao.

– Sud u Britaniji trebalo bi sutra da odgovori na švedsku žalbu na jučerašnju presudu o puštanju Asanža na uslovnu slobodu. Džon Pildžer će i sutra biti u sudnici, ali ističe da je teško predvideti odluku sudije. Za njega je glavni problem mogućnost da Sjedinjene Države zatraže Asanžovo izručenje.

Pildžer: Mislim da se upravo to nadvija nad celim ovim slučajem, i to ne samo u Švedskoj, već i ovde i bilo gde da se Asanž nalazi – želja američkih vlasti da ga nekako dovedu u Ameriku i da mu sude na osnovu izmišljenih optužbi za špijunažu ili bilo šta drugo što budu uspeli da smisle. Da, to jeste velika opasnost.

– Britanski sudovi poslovično staju u zaštitu ljudskih prava. Pildžer za RTS ističe da je Asanž napravio dobar izbor, kada je odlučio da se nastani baš u Britaniji.

Pildžer: Mislim da je izabrao jedino mesto u ovom trenutku, jer je Britanija zaista centar kada je reč o svemu što je Vikiliks ove godine obelodanio. Glavna otkrića potiču upravo odavde. Ovde on ima mnogo prijatelja i sledbenika. Svuda je za njega rizično, ali se on ovde sada nalazi usred sudskog postupka i juče smo imali priliku da nazremo kako Britanija deli pravdu. Nadajmo se da će sud tako i nastaviti.

– Kakva god bila dalja sudbina Džulijana Asanža, naglašava Pildžer, Vikiliks je fenomen, koji ga je nadrastao i koji će nastaviti da radi, bez obzira na to da li je njegov osnivač iza rešetaka ili na slobodi.

Pildžer: Ne mogu da ih pobede. Pokušali su. Juče je Džulijan Asanž pred sudom kompanije kao što su “Master kard” ili “Pejpal” opisao kao oruđe američke spoljne politike. One su zaista to i pokazale, a njihovim korisnicima se to uopšte ne sviđa i to je izazvalo veoma negativne reakcije. Vikiliks je nemoguće ugasiti. To je u ovo vreme nemoguće.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/1558/Vikiliks+otkriva/811318/Pild%C5%BEer%3A+Asan%C5%BE+u+zemlji+%C4%8Duda

Be Sociable, Share!