Otpor ruši i Mubaraka

Najuspešniji izvozni proizvod Srbije mogla bi da postane “revolucija”, što dokazuje i najnovija situacija u Egiptu gde bunt protiv vlade vodi organizacija koja je verna kopija srpskog Otpora. Posle Srbije, Gruzije, Ukrajine, Kirgizije, delimično i Belorusije, egipatski Pokret “6. april”, koji za simbol ima identičnu pesnicu kao i srpski Otpor, zatražio je odlazak s vlasti Hosnija Mubaraka.

Osnovao ga je Ahmad Maher još 2008. godine, kao organizaciju čiji je cilj bio podrška fabričkim radnicima koji su 6. aprila te godine krenuli u štrajk.

Ova organizacija na svom sajtu ne krije da joj je uzor, između ostalih, upravo srpski studentski pokret “Otpor”, a matrica organizovanja je gotovo identična.

Jedina razlika je u tome što Pokret “6. april” komunicira sa članovima i simpatizerima skoro isključivo preko socijalnih mreža na internetu, Tviter i Fejsbuk.

Upravo iz tog razloga je egipatska vlada i naredila prekid svih internet komunikacija, dok je funkcionisanje mreža mobilne telefonije otežano. Prvi savetnik u Ambasadi Srbije u Kairu Miroslav Mitrović kaže da mu je poznato postojanje pokreta sličnog “Otporu” koji deluje u Egiptu.

– Znam da postoji taj pokret, ali je sličnih pokreta bilo u mnogim zemljama – kaže Mitrović.

Kad je reč o situaciji u samom Kairu, Mitrović kaže da je na snazi policijski čas do sedam sati ujutro, te da su državljani Srbije u svakodnevnom kontaktu s ambasadom u slučaju da im zatreba bilo kakva pomoć.

– Zasad nema administrativnih prepreka za ulazak ili izlaz iz zemlje. Drumski, železnički i aviosaobraćaj funkcionišu. Međutim, na ulici ogromnog grada je neobično mirno, na glavnim punktovima su snage bezbednosti, a paljevine su vidljive – kaže Mitrović.
Model navodnih studentskih organizacija koje su među prvima u rušenju represivnih vlada zaista je profunkcionisao u Srbiji 2000. godine. Zapravo, srpski “Otpor” osnovan je dve godine ranije kao studentski pokret koji se protivio tadašnjem Zakonu o univerzitetu, da bi posle bombardovanja NATO prerastao u politički pokret za rušenje Slobodana Miloševića.

Pokret je bio obilato finansiran iz SAD i država EU, a njegovi aktivisti su trenirani za organizaciju nenasilnog otpora. Ostalo je istorija, bar kad je o Srbiji reč, ali ne i za druge države.
Ubrzo posle 5. oktobra, istočnu Evropu potresa talas takozvanih obojenih revolucija u kojima je po pravilu postojao pokret studenata sa pesnicom kao simbolom.
Prvo je na red došla Gruzija u kojoj je “Revoluciju ruža” poveo sadašnji predsednik Mihail Sakašvili rame uz rame sa pokretom “Kmara!” (Dosta!) čiji su instruktori upravo bili momci i devojke iz Srbije.

Četiri godine kasnije u “Narandžastoj revoluciji” u Ukrajini na vlast dolazi tandem Viktor Juščenčo – Julija Timošenko, a značajnu ulogu u formiranju širokog fronta za odbranu izbornih rezultata imao je i pokret “Pora” (Vreme je), opet nastao na univerzitetu u Kijevu.

Već 2005, u Kirgiziji izbija “Revolucija lala”, uz studentski pokret “KelKel” i – smena vlasti.

Jedini neuspeh u obaranju režima doživela je beloruska varijanta nazvana “Zubr”.

Ali, to nije označilo i kraj izvoza revolucije. Dokaz za to je Egipat, s tim što još ostaje da se vidi da li će operacija uspeti.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/113797/Otpor-rusi-i-Mubaraka

Be Sociable, Share!