Odločitev o Assangeovi nadaljnji usodi bo znana 24. februarja

London – Sodišče v Londonu, ki obravnava zahtevo po izročitvi ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Švedski zaradi sumov posilstva in spolnega nasilja, je danes odločilo, da bo odločitev o tem sporočilo 24. februarja. V primeru, da bo sodišče odločilo v korist Švedske, se Assange lahko na odločitev pritoži, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodnik londonskega sodišča Howard Riddle je po tridnevni obravnavi, ki se je začela v ponedeljek in na kateri bi morali odločati o tem, ali bodo ugodili zahtevi Švedske, je Assangeu danes sporočil, da naj se ponovno zglasi na sodišču 24. februarja. Takrat naj bi sodnik tudi objavil svojo odločitev, so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali na sodišču.

Assange ima sicer pravico, da se na odločitev o izročitvi Švedski pritoži, kar je 39-letni Avstralec tudi že napovedal. S tem bi se proces lahko zavlekel še za dodatnih nekaj tednov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Assange je na Švedskem osumljen spolnega napada dveh žensk, kar pa vztrajno zanika in se bori proti poskusu, da bi ga Velika Britanija izročila Švedski, ki ga želi zaslišati v zvezi z omenjenim primerom. Obenem trdi, da so obtožbe izmišljene in da je do njih prišlo zgolj zato, da bi ga kasneje zaradi objav zaupnih diplomatskih depeš na WikiLeaksu predali ZDA.

Assangeov britanski odvetnik Geoffrey Robertson pa je bil danes kritičen do izjav švedskega premiera Fredrika Reinfeldta in mu očital, da je s svojimi izjavami zmanjšal možnosti njegovega klienta do poštenega sojenja. Zaradi njih je Assange postal “sovražnik številka ena” na Švedskem in je s svojimi izjavami “v majhni državi ustvaril strupeno ozračje”.

Švedski premier je v torek v odzivu na Assangeove izjave med drugim dejal, da Assange s svojim obnašanjem škodi ugledu Švedske. V zvezi s sojenjem za domnevni spolni napad pa je dejal, da je “žalostno, da se pravice žensk jemlje tako zlahka”.

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042423669

Be Sociable, Share!