Nastavljeno suđenje Asanžu

Saslušanje Džulijana Asanža nastavljeno je danas pred londonskim sudom, koji treba da odluči o zahtevu Švedske za izručenje osnivača “Vikiliksa” zbog optužbi za silovanje

Asanž je juče zatražio od suda da spreči njegovo izručenje Stokholmu, tvrdeći da tamo neće imati pravično suđenje i da bi mogao da bude izručen SAD, koje bi mogle da ga osude na smrt ukoliko ga proglase krivim za špijunažu zbog objavljivanja američkih poverljivih informacija na internetu.
Švedska traži od Velike Britanije da izruči Australijanca (39) radi saslušanja u vezi sa optužbama dveju žena za silovanje i seksualno nasilje, što Asanž demantuje.
Asanžov advokat Džefri Robertson izjavio je juče da će Švedska, ukoliko bude dobila priliku da sudi Asanžu, to učiniti iza zatvorenih vrata, kao što radi u slučaju silovanja, što će biti kršenje pravde i ljudskih prava.


Advokati su, u sudskom podnesku, upozorili da bi SAD, ako Asanž bude izručen Švedskoj, mogle da traže njegovo izručenje, da ga drže u vojnom zatvoru Gvantanamo i da mu, zbog objavljivanja poverljivih podataka, sude za špijuniranje, a u slučaju da ga proglase krivim, pretila bi mu smrtna kazna.
Tužilac Kler Montgomeri izjavila je da nema dokaza da bi Asanž mogao biti izručen Vašingtonu i istakla da je za to nužan pristanak Londona.
Ona je rekla i da je zahtev Švedske za izručenje, uprkos tome što Asanž još nije zvanično optužen, u skladu s tamošnjim zakonom, prema kome osumnjičeni mora da bude ispitan pre zvaničnog podizanja optužnice.
Tužilaštvo je navelo i da bi se Asanžu sudilo u Švedskoj po najblažoj optužbi za silovanje, za koju je maksimalna propisana kazna četiri godine zatvora, preneo je Rojters.
Osnivač “Vikiliksa”, veb sajta koji objavljuje hiljade poverljivih američkih diplomatskih podataka, tvrdi da je nevin, da su optužbe dveju žena protiv njega deo političke nameštaljke i ističe da najviše strahuje od toga da će Vašington ubediti Stokholm da ga izruči američkim vlastima, koje bi mogle da ga osude na smrt.
Asanž je uhapšen 7. decembra u Londonu i sada se nalazi u kućnom pritvoru.
Agencija Frans pres imala je uvid u izveštaj švedske policije koji sadrži izjavu jedne od žena koje terete Asanža za silovanje, prema kojoj je navodna žrtva optužila Asanža da je započeo seksualni odnos s njom dok je spavala, ne koristeći kondom.
Posle kraće rasprava, žena mu je dozvolila da nastavi.
Izveštaj policije sadrži i rezultate forenzičkog ispitivanja kondoma koji je Asanž koristio prilikom seksualnog odnosa s drugom navodnom žrtvom, koja ga tereti da ga je namerno pokidao.
Forenzičari su zaključili da kondom nije isečen makazama ili nožem.
Saslušanje pred londonskim sudom danas treba da bude završeno, ali odluka se ne očekuje pre kraja februara.
Ukoliko sud prihvati zahtev Švedske, Asanž će moći da se žali višim instancama, sve do Vrhovnog suda.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/

Be Sociable, Share!