Londonski sud odlučio: Juliana Assangea izručit će Švedskoj

LONDONSKI sud donio je odluku o izručenju Juliana Assangea Švedskoj. Smatraju kako treba biti izručen i izjasniti se o optužbama za silovanje. Assangeovi će odvjetnici uložiti žalbu na odluku o izručenju, pa će tek na ljeto biti poznata konačna odluka, javljaju britanski mediji.

Na sudu Belmarsh u južnom Londonu okružni sudac Howard Riddle je kazao kako izručenjem neće biti povrijeđena ljudska prava osnivača WikiLeaksa. Assange je već najavio žalbu na ovu odluku suda te odbacuje tri optužbe za seksualni napad i jednu optužbu za silovanje u Stocholmu prošlog kolovoza. Vjeruje kako su optužbe politički motivirane zbog rada WikiLeaksa.

Sudac odbacio prigovor o nepravednom suđenju u Švedskoj

Zviždačka stranica WikiLeaks podigao je buru prošlih mjeseci objavljivanjem tajnih dokumenata, među kojima su i američke diplomatske depeše. Sudac Riddle je odbacio navod da Assange u Švedskoj neće dobiti pravedno suđenje što su tvrdila obrana tijekom dvodnevnog saslušanja prošlog mjeseca. Obrana je te navode dokazivala činjenicom da je švedski premijer Fredrik Reinfeldt od Assange napravio švedskog “državnog neprijatelja br. 1”.

No sudac je tijekom objavljivanja presude rekao kako ne smatra da je namjera švedskog premijera bila da Assange ne dobije pošteno suđenje, a da takvi komentari neće do njega niti dovesti. Assange je uhićen 7. prosinca na temelju Europske tjeralice te je devet dana proveo u pritvoru u zatvoru Wandsworth prije puštanja uz jamčevinu.

Odvjetnici strahuju od izručenja SAD-u

Assangeovi odvjetnici su na saslušanjima iznijeli bojazan da bi njihov branjenik mogao biti izručen SAD zbog odvojenih optužbi koje se tiču WikiLeaksa gdje bi mu mogla prijetiti smrtna kazna.

Izvor: http://www.index.hr/vijesti/clanak/londonski-sud-odlucio-juliana-assangea-izrucit-ce-svedskoj/539461.aspx

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “Londonski sud odlučio: Juliana Assangea izručit će Švedskoj

  1. Odluka je ocekivana, iako negdje duboko u srcu nadala sam se da se to nece dogoditi. Mogu se jos samo nadati da ce se cijela stvar zavlaciti kao sto se to upravo dogadja sa Purdom i Sanaderom. Ono sto me ipak tjesi je da Julian Assange nije u zatvoru kao sto su to Sanader i Purda. Usporedjujem, ali to je jedino sto mi je preostalo u ovim trenucima. Bez odbacivanja optuzbi od strane Svedske, tesko da ce se cijela stvar rijesiti pozitivno. Ovo je pravi udarac ljudskim pravima i borcima protiv korupcije.

    • Čim sam prije nekoliko dana bila pročitala kako je australska Vlada izjavila da Assangea očekuje pravedan proces u Švedskoj, znala sam da je odluka već zapravo donešena. Ne znam zašto nastavljaju s ovim predstavama, ionako im nitko normalan više ne vjeruje.

  2. ima jedna priča…jednom je čovjeku sudio kralj i presudio mu smrtnu kaznu. na to je čovjek rekao, “ali nemojte me ubiti jer ja znam raditi čuda!”. na to je kralj rekao “da, a kakva?” – čovjek odgovori: “mogu naučiti konja govoriti u roku od godine dana”. kralj se nasmijao i rekao, “dobro, imaš godinu dana. vodite ga u konjušnicu”. dok je čuvar vodio tog čovjeka rekao mu je: “jesi budala, nitko ne može naučiti konja govoriti, ubit će te za godinu dana” i onda čovjek odgovori “da ali u godinu dana kralj možda zaboravi, možda umre, a možda konj i progovori”
    eto, Asja, i ja vjerujem u kupovinu vremena jer se u tom nekom vremenu mogu dogoditi razne promjene koje Julianu mogu ići u prilog. nisam sigurna da će konj progovoriti, ali možda se pojavi neki svjedok u korist Juliana, možda silovane žene odustanu od optužbi, možda se val nemira proširi s bliskog istoka i dođe do Evrope, pa vlade padnu…možda, možda

    • Lijepa i poučna priča. Upravo se i ja nadam tome da će isplivati nove informacije na površinu ili doći do neke druge gravirajuće promjene koja će spriječiti Assangeovo izručenje. A, kako je ova godina počela u svijetu, mislim da je svašta moguće.

Comments are closed.