Kaucija za Asanža 200.000 funti

14. decembar 2010. | 16:42 -> 18:43 | Izvor: B92, Tanjug

(Beta)

London — Sud u Londonu odlučio je da uz kauciju od 200 hiljada funti pusti na slobodu osnivača sajta “Vikiliks” Džulijana Asanža.

On će, međutim, ostati u pritvoru još 48 sati, jer postoji mogućnost da tužilastvo uloži žalbu.

U blindiranom kombiju, uz jako policijisko obezbeđenje, Džulijan Asanž ponovo se našao pred sudom u Vesminsteru.

Veliki broj pristalica osnivača Vikliksa čekalo je sa nestrpljenjem da li će sud prihvatiti kauciju. Novac za njegovu kauciji bile su spremne da daju i broje poznate ličnosti poput Kena Louča i Bjake Džeger.

Agencije prenose da se, nakon što je sud saopštio odluku, Asanž uzdignutog palca okrenuo prema svojim advokatima kako bi pozdravio ovakav rasplet situcije. Ipak Asnaž ostaje još u pritovoru.

“Šta god da se desi gospodin Asanž će ostati u pritvoru. Bilo zbog mogućnosti žalbe o kojoj sud može da odlučuje ili kasno sutra ili u četvrtak ili zato što nemamo 200 hiljada funti u kešu. Sudu treba nedelju dana da proveri uplatu čekom“, objašnjava advokat Džulijana Asanža Mark Stivens.

Kada bude pušten na slobodu, osnivač Vikiliksa biće u nekoj vrsti kućnog pritvora i moraće da nosi narukvicu za elektonski nadzor.

Asanž je uhapšen 7. decembra u Londonu na osnovu Interpolove poternice izdate na zahtev Švedske. Njegov sajt Vikiliks od 28. novembra objavljuje na hiljade američkih diplomatskih depeša, što je izazvalo kritike SAD i njenih saveznika.

Žalba švedskog Tužilaštva

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da će se žaliti na odluku britanskog sudije da uz kauciju oslobodi osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža, koji će zbog toga ostati u pritvoru 48 sati do razmatranja žalbe.

Advokat tužilaštva Gema Lindfild najavila je ovu odluku tokom zasedanja suda, bez obrazlaganja razloga, javio je Rojters.

Sudija Hauard Ridl, koji je ranije danas odobrio oslobađanje Asanža uz kauciju od 200.000 funti, odnosno oko 318.000 dolara, saopštio je da osnivač napoznatijeg vebsajta na svetu mora da ostane u pritvoru dok se žalba ne razmotri.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=14&nav_id=479285

Be Sociable, Share!