Juliana Assangea so opozorili, da ga bodo skušali vplesti v spolne škandale

London – Ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea naj bi pred več kot sedmimi meseci opozorili, da ga preiskujejo avstralske obveščevalne službe. Avstralski ministri so včeraj sicer zanikali, da bi vedeli za sodelovanje med avstralskimi obveščevalci in ameriško vlado, a viri z WikiLeaksa so povedali, da je Assangea 11. avgusta lani v sporočilu opozoril avstralski obveščevalni uradnik.

Viri z WikiLeaksa so povedali, da so jih opozorili, da so avstralske obveščevalne službe posredovale podatke o Assangeu in drugih, ki so povezani z WikiLeaksom, ameriškim oblastem. Avstralski obveščevalec pa naj bi tudi Assangea posvaril, da lahko postane tarča “umazanih prijemov“; tudi poskusov, da se ga vplete v spolne škandale.

Sporočilo naj bi bilo poslano v spletni nabiralnik WikiLeaksa na dan, ko je Assange letel v Stockholm, kjer je imel predavanje o svobodi tiska. Le devet dni kasneje, 20. avgusta, so v Švedskem časopisu objavili, da si švedska policija želi zaslišati Assangea zaradi spolnega napada na dve ženski. Assange je na WikiLeaksovi Twitter strani nemudoma objavil: “Opozorili so nas o ‘umazanih prijemih’. Sedaj imamo prvega.“

Kasneje, 23. avgusta, je Assange v telefonskem pogovoru za Al Jazeero povedal: “11. (avgusta po. p.) nas je avstralska obveščevalna služba opozorila, da lahko računamo s takšnimi rečmi.“

Assange se je pritožil na odločitev britanskega sodišča, da ga izroči Švedski, kjer bo zaslišan v zvezi z domnevnim spolnim napadom. Z odvetnikom sta se sicer že distancirala od trditev, da so obtožbe plod zarote, ki so jo izpeljale tuje obveščevalne službe.

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042431525

Be Sociable, Share!