HD prövar Assange-fall

Brittiska Högsta domstolen prövar fallet om Julian Assanges utlämning till Sverige, uppger AFP. Rättegången inleds i februari.
 

“Högsta domstolen har gett tillåtelse till en överklagan och domstolsförhandlingar har schemalagts till två dagar, med start den 1 februari 2012”, skriver domstolen i ett uttalande.

Julian Assange är begärd utlämnad, sedan två kvinnor i Sverige anmält honom för våldtäkt och andra sexbrott i augusti 2010.

Assange, som sedan gripandet i december bor i Storbritannien, nekar till brott. Han har sagt att de två kvinnorna frivilligt har haft sex med honom och att anklagelserna är politiskt motiverade, sedan Wikileaks släppt hundratusentals hemliga amerikanska filer.

Den svenska åklagarmyndigheten har tidigare kommenterat att det Assange vill få prövat är “om en svensk åklagare över huvud taget är behörig att utfärda en europeisk arresteringsorder”.

På myndighetens hemsida förklarar man att det finns ett EU-rambeslut som reglerar detta. Där står att varje stat ska utse de rättsliga myndigheter som är behöriga att utfärda en europeisk arresteringsorder.

I den svenska förordningen framgår att ordern utfärdas av åklagare. Det är riksåklagaren (RÅ) som bestämmer vilka som har behörighet att utfärda en europeisk arresteringsorder. I Sverige har RÅ bestämt att alla allmänna åklagare har behörighet.

Högsta domstolen är Storbritanniens högsta juridiska instans.

http://www.sydsvenskan.se/varlden/article1592341/HD-provar-Assange-fall.html

Be Sociable, Share!