Fredrik Reinfeldt om fallet Assange

Den 25:e Januari hade P1 telefonväkteri med Fredrik Reinfeldt där lyssnare fick ringa in och ställa frågor till honom. Författaren Carina Rydberg ringde in och försökte få svar på frågor när det gäller en eventuell utlämning av Julian Assange från Sverige till USA.

“Kommentarer kring det påstått extra generösa utlämningsavtalet med USA”: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4928323#

Här följer en utskrift av samtalet:

Programledaren; Vi har med oss Carina Rydberg, Stockholm. Hallå?

Carina Rydberg:
Hallå hallå här är jag.

Programledaren: Det är författaren Carina Rydberg tror jag.

Carina Rydberg:Det är jag, den som du pratar med, det stämmer. Och vi håller oss internationellt här, det är väl rätt bra. Och jag tänkte fråga statsministern: Julian Assange har du hört talas om?

Fredrik Reinfeldt: Ja

Carina Rydberg: Han kommer nu inom några dagar, det kommer att prövas igen i Brittiska högsta domstolen hur vida han ska överlämnas till Sverige eller inte på grund av anklagelser om sexbrott. Och då sägs det i internationella media, vitt och brett, senast i Rolling Stone i USA och även tidigare i franska Le Monde att om Julian Assange överlämnas till Sverige så kommer han omedelbart och utan någon som helst rättslig prövning att utlämnas till USA om landet så önskar på grund av något slags extra generöst utlämningsavtal som vi har med dem.

Programledaren: Vad var din fråga Carina Rydberg?

Carina Rydberg: Min fråga är: Vad har statsministern för kommentar till dessa uppgifter som florerar?

Fredrik Reinfeldt: Ja hej Carina! Den som har följt frågan vet att det är utomordentligt känsligt för mig att uttala mig kring detta, det är ett enskilt fall, dessutom används ju i internationell media, vilket du också påpekar, någon sorts synsätt där man försöker hävda att det svenska rättssystemet är sammanblandat med politiska begrmmmph!sfattare och då har jag bara velat tydliggöra att så är det ju inte utan utlämningsärenden bygger på rättssystem som talar med varandra utifrån särskilda regler och det skulle ju i så fall vara tillämpbart i det här fallet och det ska jag inte vare sig försöka bedöma eller spekulera kring hur det kan falla ut.

Carina Rydberg: Men vad du menar då är alltså att om USA begär att någon utlämnas så kommer det att gå via det svenska rättssystemet, exempelvis HD men det kommer inte att gå som med de två egyptierna för några år sedan, för det är det man vill hävda, det finns inget fungerande rättssystem i det här landet. Vi framstår i internationella ögon som något sorts Skandinaviens svar på Nordkorea i USA-vänlig tappning. Det tycker jag är upprörande.

Fredrik Reinfeldt: Ehhh..jag vill ju också påpeka att det är ju det är ju delvis också grundat i att man har försökt misstänkliggöra hur den svenska våldtäktslagstiftningen ser ut. Så att det finns absolut diskussioner där vi i Sverige rättsligt liksom möjligen kan skilja från andra  och att man försöker använda det som grund för att misstänkliggöra Sverige. Vi står ju upp för att vi är en fungerande rättsstat där vi har god ordning kring hur sådana här utlämningsärenden ska hanteras. Jag tycker detta fall kring egyptierna i så fall är snarare speciellt i sin karaktär och det har ju också blivit omdiskuterat vid många tillfällen, Sveriges roll kring detta och har ju också varit kritik kring det men i det här fallet, åter igen; det är rättssystem som talar med varandra, det är regelsystem som finns och som måste efterlevas och det ska inte politiska begrmmmph!sfattare uttrycka sig kring eller försöka spekulera hur det kan skötas.

Programledaren: Är det problem för dig Fredrik Reinfeldt eller för Sverige att det förekommer den här typen av beskrivningar av Sverige som en juridisk bananrepublik i internationell press?

Fredrik Reinfeldt: Nej, det är ju väldigt ofta en metod man använder, att försöka misstänkliggöra ett land eller ett helt rättssystem när man så att säga står anklagad för ett brott i ett annat land, det finns tyvärr likheter också vid andra tillfällen då den här tekniken har använts. Vi måste naturligtvis stå upp för att vi är en fungerande rättsstat och också att vi tar mycket allvarligt på anklagelser som handlar om våldtäkt för det finns också inslag av att försöka förminska hur vi har utvecklat och står upp för en bra svensk lagstiftning i det här fallet.

 

 

Be Sociable, Share!