Emisija o Vikiliksu na Diskaveriju

SILVER SPRING – Kanal “Diskaveri” saopštio je da će emitovati premijerno 27. februara emisiju “Vikiliks: Rat, laži i video trake”, koju će u terminu od 21.55 moći da prate i gledaoci iz Srbije.

“Dokumentarac hronološki prati priču od nastanka Vikiliksa do optužbi za zaveru protiv Džulijana Asanža, utemeljivača sajta. Asanž je dao i ekskluzivni intervju o motivima koji su pokretali Vikiliks, a osvrnuo se i na globalne efekte njenih aktivnosti”, saopštio je “Diskaveri”.

Film su režirali Pol Moreira i Luk Herman, koji su snimajući u Londonu, Vašingtonu, Rejkjaviku i Parizu, razgovarali sa novinarima koji su radili za Vikiliks i hakerima koji se bore za transparentnost informacija.

“Snimanje filma bilo je izuzetno kompleksno, počevši od najosnovnijih stvari, kao što je uspostavljanje kontakta sa Asanžom i njegovim timom. Morali smo dvaput u London, bez kamera, kako bismo ih ubedili da govore za naš projekat. Ti ljudi su bili pod neverovatnim pritiskom”, rekao je Herman.

“Vikiliks” je međunarodna neprofitna organizacija koja objavljuje priloge privatnih, tajnih i poverljivih sadržaja iz anonimnih izvora, kao i još zvanično neobjavljene informacije.

Krajem prošle godine, sajt je izazvao buru u svetu objavljujući stotine hiljada poverljivih dokumenata američkih diplomatskih institucija i vojnih organa.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/233432/Emisija-o-Vikiliksu-na-Diskaveriju

Be Sociable, Share!