Britanski sud o Asanžu za 30 dana

11. januar 2011. | 12:18 -> 16:30 | Izvor: B92
London — Sud u Londonu je nakon kratkog ročišta, odlučio da će se 7. i 8. februara izjasniti o izručenju Džulijana Asanža Švedskoj.


Džulijan Asanž posle današnjeg ročišta u Londonu (Beta)

Švedske vlasti žele da saslušaju osnivača sajta Vikiliks, u okviru istrage o navodnom seksualnom nasilju, što on demantuje.

Asanž, koji je objavio američku diplomatsku prepisku, uhapšen je početkom decembra 2010. u Londonu, i sada je u kućnom pritvoru.

U društvu svog advokata Marka Stivensa, Džulijan Asanž, osnivač sajta Vikiliks, stigao je danas u opštinski sud Belmarš u London.

Saslušanje je kao što se i očekivalo, bilo proceduralne prirode. Na njemu su 7. i 8.februar određeni kao datumi kada će se sud izjasniti o Asanžovoj ekstradiciji Švedskoj.

Švedske vlasti optužuju 39-godišnjeg Asanža za silovanje i seksualno uznemiravanje dve žene. Osnivač sajta Vikiliks odbacuje te optužbe.

Čuveni Australijanac smatra da mu preti izručenje u SAD gde je, kako veruje, osnovana komisija koja će definisati optužbe protiv njega.

U međuvremenu, internet stranici “Vikiliks”, specijalizovanoj za objavljivanje tajnih dokumenata, blokirani su svi računi, tako da novac od donatora teško stiže.

Uoči današnjeg saslušanja, Džulijan Asanž je rekao da je pronašao način da “preživi”.

“Uskoro ćemo nastaviti da objavljujemo poverljivi materijal, zahvaljujući našim partnerima širom sveta, malim i velikim dnevnim listovima, i nekim grupama za ljudska prava “, najavio je on.


Von Smit ispred zgrade suda (Beta)
Na današnje ročište u društvu Asanža, bio je i Von Smit, bivši ratni dopisnik i prijatelj osnivača sajta Vikiliks, čovek koji je mu je ponudio gostoprimstvo.

On je objasnio zašto mu je pružio utočište u najtežim trenucima i kako Asanž provodi vreme odkako je oslobođen

“Ja sam mu pomogao jer mislim da ima pravo na pošteno suđenje. Što se tiče Asanža, pa dolaze mu prijatelji, često radi do kasno uveče, a razgovaramo za vreme ručka i večere. Naravno, sve ovo što se događa veliki je stres za njega”, objašnjava Smit.

Sajt Vikiliks od 28. novembra prošle godine objavljuje američku diplomatsku prepsiku, koja je izazvala pravu buru u međunarodnoj diplomatiji i zadala glavobolje Stejt dipartmentu.

Asanž koji se bori protiv izručenja, 16. decembra pušten je iz pritvora, uz kauciju od 300 hiljada evra, pod strogim uslovima, koji mu nalažu da ostane u kući svog prijatelja na jugu Engleske, nosi elektronsku narukvicu i poštuje ograničenja koja se tiče njegovog kretanja.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=01&dd=11&nav_id=485028

Be Sociable, Share!