Assangevih spominov (še) ne bo, saj se Avstralec boji, da bi pomagali ameriškim tožilcem

LONDON – Pri Guardianu so prišli do informacije, da je pogodba o nastanku knjige spominov Juliana Assangea propadla, saj ustanovitelj spletne strani WikiLeaks ni bil zadovoljen s potekom dogajanja.

Julian Assange je decembra lani z založniškima podjetjema Canongate s Škotske in  Alfred A Knopf z ZDA podpisal milijon funtov vredno pogodbo o nastanku njegovih spominov, pravice za prevode in prodajo pa so v roku nekaj dni prodali 35 državam, poroča Guardian.

Takrat je Assange še upal, da bo knjiga postala “eden združevalnih dokumentov naše generacije”, a je že decembra dodal, da je celotna pogodba kritična do pomoči glede financiranja odvetnikov, ki se še vedno upirajo njegovi izročitvi Švedski, kjer ga čakajo obtožbe za posilstvo in spolni napad.

Po virih iz založništva pa so pogodbo (vsaj v izvirni obliki) razveljavili, saj Assange ni več želel napisati takšne knjige spominov, o kakršni so se pogovarjali vse od začetka pogajanj. Založnikom naj bi povedal, da bi lahko knjiga, ki bi jo zanj napisal pisatelj Andrew O’Hagan, ponudila novo orožje ameriškim tožilcem, ki zahtevajo Assangevo izročitev ZDA.

Predstavnica Canongata je sporočila, da založnik o knjigi ne bo govoril, dokler ne bo “pripravljen na to”, vsaj do konca prihodnjega tedna pa v zvezi s tem ne bo podane nobene izjave. Avstralec se bo prihodnji teden pojavil na vrhovnem sodišču v Londonu, kjer se bo pritožil na februarsko razsodbo, ki je odobrila izročitev na Švedsko.

Dodala pa je, da je pogodba z Assangem “še vedno zelo živa”, saj je več kot 35 založnikov po vsem svetu še vedno pripravljenih objaviti knjigo. Assange se na vse skupaj še ni odzval.

http://www.times.si/svet/assangevih-spominov-se-ne-bo-saj-se-avstralec-boji-da-bi-pomagali-ameriskim-tozilcem–NONE-22aa24516a.html

Be Sociable, Share!