Assanges självbiografi ges ut – mot hans vilja

I en självbiografi som var avsedd att bli auktoriserad berättar nu Julian Assange bland annat om anklagelserna mot honom om att han ska ha våldtagit två kvinnor i Stockholm. Boken, ”Julian Assange: The unauthorised autobiography”, ligger på bokhandelsdiskar i Storbritannien på torsdagen.

Det är en märklig historia som nu rullas upp om hur biografiprojektet, som skulle säkra Wikileaksgrundaren och australiern Assange medel för att försvara sig i den kommande rättsprocessen i Sverige, gick på grund och var nära att haverera totalt när huvudpersonen i ett sent läge hoppade av.

Det lilla bokförlaget Canongate, baserat i skotska Edinburgh, skrev i december 2010 kontrakt med Assange som fick ett förskott på drygt 800.000 pund, motsvarande närmare 8,4 miljoner kronor, för att levandegöra sitt liv och verk. Med spökskrivaren Andrew O’Hagan tog projektet fart och i mars förelåg ett första utkast, med bland annat ett helt kapitel ägnat åt anklagelserna om att Wikileaksgrundaren ska ha begått våldtäkt och sexuella övergrepp mot två svenska kvinnor under ett besök i Stockholm.

Men då var inte Assange med på noterna längre.

Enligt brittiska tidningen The Independent ska Wikileaksgrundaren ha blivit starkt bekymrad över vad han läste och bland annat ha sagt att ”alla memoarer är prostitution”.

Förlaget, pressat ekonomiskt av vidareförsäljning till andra länder som inte följdes av leverans, gav Julian Assange möjlighet att själv arbeta om materialet. I samma veva förklarade spökskrivare O’Hagan att han inte längre ville ha med boken att göra.

Någon ny version, signerad Assange, dök ändå inte upp.

Det har nu lett Canongate till att, efter överläggningar med jurister, ge ut boken utan Assanges välsignelse. Och då blir titeln ”Julian Assange: The unauthorised autobiography” (Julian Assange: Den icke-auktoriserade självbiografin).

Boken har i
dagarna levererats under stort hemlighetsmakeri (då man befarat motaktioner från Assanges sida) till bokhandlare runtom i Storbritannien. Och i torsdagens upplaga av The Independent kommer utdrag ur verket att publiceras.

http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/assanges-sjalvbiografi-ges-ut—mot-hans-vilja

Be Sociable, Share!