Assange: Transparentnost je za vlade, a ne za pojedince

OSNIVAČ WikiLeaksa Julian Assange kritizirao je britanski Guardian zato što je izmanipuliran i javno iznosi detalje o švedskoj istrazi o silovanju koja se vodi protiv njega.

Assange je u telefonskom intervju brazilskim novinama Estado de Sao Paulo kazao da se isti standardi ne mogu primjenjivati za vlade i za pojedince. “Transparentnost je za vlade, a ne za pojedince”, kazao je Assange te dodao kako se isti standardi koje je njegova internetska stranica postavila za vlade, ne mogu primjenjivati na njega i druge pojedince.

Objavljivanje informacija moćne ljude čini odgovornima

“Cilj objavljivanja informacija o moćnim ljudima je da se one učine odgovornima. Kada jedna vlada dostavi pravni materijal jednom listu kako bi stvorila predrasudu o nekome, to je zloupotreba”, rekao je Assange te dodao da je Guardianov novinar koji je dobio informacije o optužbama za silovanje poznat kao kritičar WikiLeaksa.

“Guardian se nije zapitao zašto su ti dokumenti izašli prije ročišta na sudu. Što je bio motiv? Odgovore na ta pitanja nismo dobili”, kazao je Assange. Guardian je jedan od medija u svijetu koji objavljuju kompletnu dokumentaciju WikiLeaksa.

Source: http://www.index.hr/vijesti/clanak/assange-transparentnost-je-za-vlade-a-ne-za-pojedince/530027.aspx

Be Sociable, Share!

5 thoughts on “Assange: Transparentnost je za vlade, a ne za pojedince

 1. motiv…motiv.
  jako je jednostavno, veliki je broj sljedbenika Wikileaksa, prava pobuna na globalnom nivou. oduzmes li nekoj grupi vodju, s ostalima radis sto hoces.
  razlozi napada na g. Assange-a su banalni i glupi, jednostavna predstava u koju vjeruju samo jako naivni ljudi. sve ostale, manje naivne, ova cijela situacija mentalno iritira i motivira na jos veci otpor.

  Asja, cestit Bozic…pisi i dalje, vidis da nam hrvati opet spavaju!

  cestit Bozic i svima ostalima 🙂

  • Irma, malo nas je, al’ nas ima! 😉
   “Zvizdaci” su budni, ali i “spavaci” mogu biti opasni kad ustreba. 🙂

 2. Slažem se, Irma. Ovo što trenutno izvode švedske vlasti ili javno pozivanje na ubojstvo od strane nekolicine američkih političara/fanatika je definitivno za rubriku „vjerovali ili ne“. Kao da su svi na nekim lošim drogama. Ili totalno odlijepili od stvarnosti. Ali, upravo zato što je velika većina zdravorazumnih ljudi diljem svijeta svjesna kako je hajka za Assangeom zastrašujuće loše inscenirana predstava, mislim da bi najgore bilo što bi Amerikanci mogli napraviti jest tražiti njegovo izručenje i pokrenuti proces protiv njega. Jer, pobuna će onda najvjerojatnije zahvatiti i one dosad uspavane, a Amerikanci će važiti kao glavni krivci. Potkopali bi sami sebe. To je nekidan izjavio i bivši njemački kancelar Helmut Schmidt.

  Svakako ću pisati i dalje. Meni kao i na sreću brojnim drugim ljudima uključujući, naravno, i tebe ne treba da postanemo osobno žrtve nepravde da bi skužili koliko su te naše „demokracije“ zaglibile. Ostani i ti tako aktivna pa možda uspijemo nekako privući i trgnuti ostale Hrvate. Premda, moramo imati i malo razumijevanja za njih kod toliko otvorenih fronti u samoj Hrvatskoj. 😉

  I ja tebi želim sretne blagdane! 🙂
  Lijep ti pozdrav!
  asja

 3. sunce, pozdrav od mene
  aha, vidim da nas ima malo vise 🙂
  to je dobro, mogli bi zatraziti da nam na forumu otvore mogucnost raspravu na materijnjem jeziku, kao sto sam vidjela da su osim na engleskom napravili za njemacki i druge jezik (bacila sam samo pogled danas, nisam se stigla vise posvetiti) Mirjana? mozes li uciniti nesto?
  sad, za bozicne praznike bila sam u Sloveniji, po tati sam slovenka i cesto sam tamo, dakle bila sam u Sloveniiji i iznenadili su me svojim komentarima o popustanju Hrvatske u odnosu na Sloveniju, a vezano za arbitratrazni sporazum. o tome je Asja pisala u jednom od svojih clanaka.
  uglavnom, objava Wikileaks-ovih dokumenata da je Hrvatska popustala vise prilicno je iznenadilo slovence. stric mi je cak u jednom trenutku rekao: znas, nama su rekli drugacije.
  malo me iznenadilo i prihvacanje Wikileaksa kao autoriteta koji objavljuje samo istinu. cini mi se da mozemo ocekivati da ce se neke stvari sada mijenjati, novija povijest mozda….npr. opisuje se neki politicki dogadjaj, ali se prije konacne verzije jos mora provjeriti sto je Wikileaks rekao 😉
  a sto se tice problema oko morske granice, imam samo jedan komentar: stvarno su ga dobro zakuhali.
  i na kraju: ima li slovenaca/slovenki ovdje?

Comments are closed.