Assange överklagar igen

London. Wikileaksgrundaren Julian Assange överklagar också det senaste brittiska domstolsbeslutet om att utlämnas till Sverige.

Assange har enligt en företrädare för det brittiska rättsväsendet begärt prövningstillstånd i Storbritanniens högsta domstol.

Han motsätter sig domslutet om att han ska utlämnas till Sverige för att höras om misstankar om sexuella övergrepp.

Björn Hurtig, Assanges svenska advokat, känner inte till något om beskedet att hans klient ska överklaga. På frågan vad det kan tänkas innebära för hans eget arbete svarar Hurtig:

– Att det tar tid innan han kommer hit, det är väl det enda.

Harald Ullman, vars PR-firma anlitats av Assange, uppger för TT att inte han heller kände till att Assange överklagar.

– Jag ska kolla upp läget, säger Ullman.

I augusti fjol polisanmäldes Assange av två kvinnor för sexuella övergrepp och våldtäkt. I december greps han med stöd av en europeisk arresteringsorder. Han släpptes mot borgen och sedan dess har flera överklaganden av utlämningsbeslutet avslagits.

Assanges begäran om prövningstillstånd ska prövas i domstolen den 5 december. Juristkällor uppger för AFP att ett beslut från domstolen sannolikt kommer samma dag.

Om han beviljas prövning väntar ytterligare månader av rättsliga processer. Om Assange inte beviljas prövning kan han däremot utlämnas till Sverige inom ett par veckor.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article13939783.ab

Be Sociable, Share!