Assange: ”Min rockstjärne- status blev farlig”

– Jag är orolig för att jag utlämnas till USA om jag kommer till Sverige.
Det sade Wikileaksgrundaren Julian Assange i en intervju som sändes i TV 4 på onsdagskvällen.

Julian Assange, Wikileaks grundare och misstänkt för sexbrott i Sverige, menar att påståendena om vad han har gjort är ett sätt att försöka komma åt Wikileaks. I intervjun med TV 4 talade han om hur hans ”rockstjärnestatus” i början var ett bra sätt att få uppmärksamhet, men att den senare blev ”farlig”.

– Då kunde man angripa Wikileaks genom att angripa mig som person, sade han.

I intervjun ville inte Julian Assange närmare gå in på anklagelserna om sexbrott som riktas mot honom.

– Det vore inte rätt att kränka någons privatliv genom att tala om påståendena. Det vore inte heller rätt att kommentera den pågående processen, sade han, och underströk att en person är oskyldig till dess att motsatsen är bevisad.

Samtidig menade han att det finns ett politiskt skäl till att uppgifterna blev kända via polis och åklagare. Han menade också att det inte går att jämföra offentligheten om anklagelserna med den som Wikileaks ägnar sig åt.

– Vårt vapen är sanningen. Det här är något annat, sade han.

Skälet till att han inte vill åka till Sverige för att höras är rädsla för att bli utlämnad till USA. Däremot sade han att han inte har något emot att åklagaren kommer till England, eller att höras via telefon.

I intervjun berättade han också om sina barn. Han ville dock inte säga hur många de är mer än att det är ”ett normalt antal, inte det abnorma antal som har cirkulerat”. Barnen lever, enligt Assange, under hot.

– Det är därför jag inte vill berätta några detaljer om dem, sade han.

Den 25 december fattar Storbritanniens högsta domstol beslut om den ska behandla fallet kring Wikileaksgrundaren Julian Assanges utlämnande till Sverige. Beskedet gavs av en talesperson för domstolen på onsdagen.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/assange-radd-for-att-bli-utlamnad_6693106.svd

Be Sociable, Share!