Asanžove “žrtve“: Ne želimo novac

Stokholm — Dve Šveđanke koje su optužile osnivača sajta Vikiliks Džulijana Asanža tvrde da ih ne plaća CIA kao i da ne žele novac već samo pravdu.

One su tužile Asanža za neodgovorno seksualno ponašanje i tvrde da taj postupak nije motivisan željom za novcem niti je plod političkih pritisaka.

To je za AP-u telefonom izjavio njihov advokat Klaes Borgstrom dodajući da je “vrlo uznemirujuće” to što Asanž, njegovi advokati i pristalice pokušavaju da predstave čitav slučaj kao napad na sajt Vikiliks.

“On širi lažne informacije znajući da su one netačne. To je okrutno prema tim dvema ženama”,izjavio je Borgstrom i dodao da i njegove klijentkinje takođe podržavaju rad Vikiliksa.

Asanž je više puta negirao da se ponašao seksualno neodgovorno jer je upražnjavao seks bez zaštite, a njegovi advokati navode da je nezaštićeni seksualni odnos sa Šveđankama bio uz obostranu saglasnost.

Advokat Borgstrom kaže da Asanž ima prava da odbaci optužbe, ali da on umesto toga optužuje njegove klijentkinje da su motivisane pre svega novcem.

Britanski list “Tajms“ nedavno je objavio Asanžovu izjavu da postoje dokazi koji ukazuju da su dve Šveđanke koje su ga optužile motivisane pre svega novcem i osvetom, kao i da je postojao politički pritisak.

Asanž je dotične Šveđanke upoznao u Stokholmu na jednom predavanju u avgustu.

Jedna od njih, 31-godišnja organizatorka skupa Socijaldemokratske partije, ponudila se da ga ugosti u svom domu, kada je došlo do nezaštićenog seksualnog odnosa.

Druga Šveđanka koja je tužila Asanža nekoliko godina je mlađa i bila je u publici na tom skupu. Asanž je upoznao nedelju dana kasnije.

Te dve žene, koje su inače poznanice, kasnije u razgovoru su otkrile da su obe bile sa Asanžom u razmaku od nedelju dana. One su potom pokušale da stupe u kontakt s njim, a otišle su i u policiju po savet, a ne da predaju prijavu, navodi Borgstrom.

Policijska službenica koja ih je saslušala, međutim, zaključila je da se radi o seksualnom krivičnom delu i predala slučaj tužiocu.

Starija Šveđanka navodi da Asanž nije želeo da koristi kondom, dok mlađa takođe tvrdi da Asanž nije koristio kondom i da je imao odnos sa njom dok je spavala.

Asanž je trenutno u Velikoj Britaniji gde čeka odluku o ekstradiciji Švedskoj.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=24&nav_id=481725

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “Asanžove “žrtve“: Ne želimo novac

  1. Zaista neverovatno (do smesno) zvuci cinjenica da zrele zene ne mogu da razluce sta je sekusalno uznemiravanje sve dok ne sednu i uz kaficu zakljuce da ih je, zapravo, ‘uznemiravao’ isti covek u kratkom roku. Sujeta ili nesto drugo? Koliko vremena treba osvescenoj zeni da shvati da je iskoriscena?
    Izjava da ih JA lazno optuzuje dok one njega zapravo optuzuju u ime pravde, bez ijednog dokaza, je dovedena do apsurda.

  2. Da, cijela priča je groteskna. Ali, što mene dodatno užasno nervira, po švedskom zakonu ispada da nas žene mora čak država štititi jer nam prosuđivanje nije baš jača strana, ne znamo kad trabamo reći NE i kako bez odlaganja izbaciti onog koji nas kao seksualno napastvuje. Dječji vrtić.

  3. Eh da, to je tek biser. Iz njihovih izjava (barem po stampi) proizilazi da one zapravo i nisu otisle da ga prijave, nego je neko treci, saslusavsi njihovu pricu, zakljucio da su one napastvovane. Budalastina koja zapravo potvrdjuje da se ceo taj nesrecni slucaj zapravo ekspoatise zarad nekih drugih ciljeva.

Comments are closed.