Asanž uništava bankarske magnate?


Udara u temelje svetskog kapitalizma: Džulijan Asanž

Osnivač sajta “Vikiliks” Džulijan Asanž otkrio je da poseduje dovoljno materijala da “uništi” šefove nekolicine najvećih banaka na svetu i dodao da će se pokušaji američkih vlasti da mu sude pod optužbom za špijunažu okrenuti protiv njih samih, piše danas londonski Tajms.

Asanž je u intervjuu britanskom dnevniku ocenio da će takvi pokušaji američkih vlasti okrenuti protiv njih samih “kada shvate da je njihova sopstvena javnost na njegovoj (Asanžovoj) strani”.

Prema njegovim rečima objavljivanje tajnih američkih diplomatskih depeša nije opasno.

On je odbacio i zamerke da se veći deo tog materijala sastoji od beznačajnih opaski.

“Sajt Vikiliks poseduje dovoljno materijala da ‘uništi’ šefove jedne od najvećih američkih i svetskih banaka”, upozorio je Asanž mada nije imenovao te šefove.

Asanž se osvnuo na pisanje “Gardijana”, dnevnika koji u Velikoj Britaniji eksluzivno prenosi materijale sa sajta Vikiliks-a zbog “selektivnog objavljivanja delova švedske optužnice” protiv njega (Asanža) u danima provedenim u britanskog ekstradicionog suda.

On je istakao da mu je tada bila uskraćena komunikacija sa svetom kao i da njegovom advokatu nije bilo dozvoljeno da se obraća javnosti.

Mnogo volim žene

Prema njegovim rečima dve žene (Šveđanke) koje ga optužuju za napastovanje “prekomerno su se uzbudile oko nevažnih stvari”, javlja danas britanski BBC.
“Optužbe za seksualno napastvovanje posledica su razgovora koje su dve žene vodile kada su se policiji obratile za savet, a ne sa namerom da me prijave”, rekao je Asanž u intervjuu za BBC koji je snimljen u kući severoistočno od Londona gde je on smešten dok je na uslovnoj slobodi u Britaniji.

Prema njegovim rečima, one su se “uzrujale” kada su shvatile da su obe bile u seksualnom odnosu s njim i da postoji mogućnost polno prenosive bolesti, nakon čega su otišle u policiju po savet, “na šta su vlasti skočile i prevarile ih”.

On je istakao da postoji i mogućnost da su žene namerno zloupotrijebile “rupu” u švedskom zakonu prema kojem ukoliko odu u policiju po savet, ne mogu biti optužene za lažno podnošenje prijave.

Na pitanje dnevnika Tajms da li je promiskuitetan, Asanž je odgovorio da nije.
“Ali, mnogo volim žene”, istakao je Asanž.

“U Švedskoj za mene nema pravde”

Asanž je rekao da se bori protiv naloga za ekstradiciju u Švedsku, jer veruje da “tamo neće biti prirodne pravde”.

“Prema zakonu, ja imam određena prava i to znači da ne moram da razgovaram sa raznim tužiocima širom sveta. Švedske vlasti, u sklopu zahteva za ekstradiciju, traže da budem u pritvoru bez komunikacije i da moj advokat ne može da govori o slučaju”, rekao je Asanž i dodao da pod takvim okolnostima ne može biti prirodne pravde.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/105363/Asanz-unistava-bankarske-magnate/print

Be Sociable, Share!

5 thoughts on “Asanž uništava bankarske magnate?

 1. Nadam se da će i ti dokumenti o bankama uskoro dospjeti u javnost. Ne bi bilo fer da se njih liši te “časti”. Bit će to, vjerujem, veoma uzbudljivo štivo.

  • Sudeci po dosadasnjoj odlucnosti Wikileaks-a i Assange-a, necemo dugo cekati. Uprkos velikom trudu koji se ulaze da se teziste pomeri sa esencijalnog na trivijalno, ali cini se da je velika vecina svesna.
   Pozdrav tebi, asja. 🙂

   • Iz tvojih usta u uši Wikileaksa i Assangea. 😀
    A, o onom trivijalnom uopće ne trebamo diskutirati. To je takva lakrdija, u tolikoj mjeri providna da može štetiti samo onima koji su je izrežirali i koji je podgrijavaju “novim” detaljima.

    Lijep pozdrav i tebi, Mirjana! 🙂

    • Upravo tako, asja. Vaznost Wikileaks-a i JA se odrazava, izmedju ostalog, i u tome sto nas vraca osnovnim vrednostima. I mora da je za njega prilicno frustrirajuce saznanje da postoje ljudi kojima je draza zuta stampa, socni detalji necijih privatnih odnosa, gde je cija noga ili ruka, da li je ili nije bilo kondoma, nego da prihvate mogucnost poboljsanja sopstveih zivota, da nesto ucine za sebe, za bliznje, za buducnost.

     • Apsolutno se slažem s tobom, Mirjana. Mislim da je ovo bilo krajnje vrijeme da se pojavi netko tko će nas vratiti, da te citiram “osnovnim vrednostima” i da će ovo za JA frustrirajuće iznošenje pikanterija iz intimnog života u kombinaciji s budalastim cjepidlačenjem imati i nešto pozitivnog u sebi u skladu s motom – klin se klinom izbija ilitiga žutilo žutilom za ekstremno priproste umove.

Comments are closed.