Asanž: Pritisci jačaju moju odlučnost

Osnivač najpoznatijeg vebsajta na svetu “Vikiliks” Džulijan Asanž, koji se nalazi u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji, izjavio je danas da višestruki pritisci kojima je izložen jačaju njegovu odlučnost, iako njegov projekat nailazi na velike finansijske probleme

Asanž je u intervjuu švajcarskom dnevniku “Tribin de Ženev” (Tribune de Geneve), uoči sutrašnjeg zasedanja britanskog suda o njegovoj ekstradiciji Švedskoj, rekao da “Vikiliks” od početka objavljivanja diplomatskih depeša gubi preko 400.000 funti nedeljno i da bi radi daljih aktivnosti, “trebalo taj novac na neki način povratiti”.
On je naglasio da za pisanje autobiografije nije dobio 1,5 miliona funti, kako se govori, već da bi mogao da dobije 1,1 milion funti, za nekoliko godina, ako knjiga postigne veliki uspeh.
Na pitanje zašto se upustio u projekat kakav je “Vikiliks”, Asanž je rekao da je to prirodan rezultat njegovih aktivnosti tokom poslednjih 20 godina, ističući da je kao mladić bio veoma aktivan i politički izuzetno angažovan.
“Uvek sam se borio za transparentnost političkih ovlašćenja i slobodu izražavanja. Internet mi je omogućio da proširim polje svog delovanja”, kazao je on.
Osnivač “Vikiliksa” je istakao da u kući u kojoj boravi ima nekoliko saradnika i da vebsajt, izuzimajući nekoliko prekida zato što je njemu onemogućeno kretanje i što raspolaže ograničenim sredstvima komunikacije, “radi praktično kao pre”.
U vezi sa najavama da će obelodaniti informacije koje se tiču jedne američke banke, Asanž nije potvrdio da je reč o najvećoj američkoj banci “Benk ov Amerika”, ali je istakao da je njena direkcija prošle nedelje formirala kriznu jedinicu da bi proverila svoje arhive, a da su i druge banke, iz straha da su one sledeća “meta” “Vikiliksa”, počele da proveravaju svoje aktivnosti.
“To znači da je, i bez objavljivanja podataka, efekat pozitivan”, kazao je Asanž.
Govoreći o životu u kućnom pritvoru, gde je u obavezi, između ostalog, da nosi i elektronsku narukvicu, Asanž je rekao da je to apsurdno, “budući da ni za šta nisam optužen ni u Britaniji, ni u Švedskoj”, te da se oseća pomalo kao “ptica u kavezu”.
Asanž je u intervjuu za švajcarski dnevnik negirao navode o tome da je podneo zahtev za politički azil u Švajcarskoj, ističući takođe da je sudski proces u Velikoj Britaniji premešten iz suda u Vestminsteru u sud u Belmaršu, u južnom Londonu, “sud sa visokim merama bezbednosti, koji se obično koristi za suđenja teroristima”.
Osnivač “Vikiliksa” je uhapšen 7. decembra u Londonu na osnovu Interpolove poternice izdate na zahtev Švedske, koja ga optužuje za seksualno nasilje nad dve žene i traži njegovo izručenje, i od tada se nalazi u pritvoru.

http://www.pressonline.rs/sr

Be Sociable, Share!