Asanž optužio SAD da mu prete smrću

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanže optužio je najviše američke državnike, potpredsednika Džoa Bajdena i kongresmenku Saru Pejlin, da pozivaju na njegovo ubistvo

Asanž je sinoć u intervjuu za program CBS-a “60 minuta” ocenio da su osude Vikiliksa od strane američkih političara “potpuno nedopustive” dodavši da je to “najgora forma cenzure koju smo videli još od 1950-tih i Makartijeve ere”.
“Izjave američkog potpredsednika Džoa Bajdena, koji je rekao da sam visoko tehnološki terorista … Sare Pejlin koja je pozvala da me tretiraju kao talibana, da me ulove. To su pozivi na moje ubistvo ili ubistvo mojih saradnika”, rekao je Asanž.
Osnivač Vikiliksa je postao međunarodno poznat kada je novembra 2010. njegov vebsajt počeo da objavljuje preko 250.000 dokumenata američke diplomatske prepiske.
Istraga u SAD je pokušala i nije uspela da uspostavi vezu između Asanža i američkog vojnika Bredlika Meninga koji je optužen da je ilegalno presnimio hiljade vladinih dokumenata i doturio ih neovlašćenim osobama.
Rasprostranjeno je uverenje da je to bio Asanž, što ovaj 39-godišnji Australijanac odlucno negira.
“Mi smo igrali u okviru pravila”, rekao je Asanž CBS-u. “Mi nismo išli napolje da bi došli do materijala. Mi smo radili kao što radi svaki drugi američki izdavač. Postoje specijalna pravila za vojnike, za članove Stejt dipartmenta, kako da postupaju sa klasifikovanim informacijama. Podići optužnicu protiv izdavača… to se nije desilo”, ukazao je Asanž.
On je odbio da komentariše navode da je u posedu 5GB hard drajva koji pripada upravi “Benk of Amerika”. Novembra 2010. akcije “Benk of Amerike” su pale za tri procenta nakon spekulacija da će Vikiliks uskoro objaviti interna dokumenta banke.


Asanž je intervjuu dao u privatnoj kući u Istočnom Saseksu, oko 70 kilometara južno od Londona, gde mora da boravi po nalogu suda dok se ne završi postupak oko zahteva za ekstradiciju Švedskoj, gde je optužen za seksualne napade, što on negira.
Asanž je negirao da je motivisan anti-amerikanizmom ili drugim političkim namerama i opisao svoju grupu kao “aktiviste slobodne štampe”.
On je takođe rekao da nema načina da se zaustavi Vikiliks, dodavši da vlada SAD nema tehnologiju da obori sajt ili spreči dalje objavljivanje dokumenata.
“Imamo sistem kako da distribuiramo kodirane stvari koje tek treba da objavimo”, rekao je Asanž. “Imamo podeljene fajlove među mnogim ljudima, 100.000 ljudi, i sve što je potrebno da uradimo je da im damo ključeve za šifrovane fajlove, kako bi oni nastavili dalje. Ukoliko neko od tih ljudi bude uhapšen ili ubijen i mi ne budemo mogli da nastavimo, drugi će preuzeti naš posao i mi samo treba da oslobodimo šifre”.
U međuvremenu, delovi iz njegove nove biografije otkrivaju da se Asanž ranije maskirao u staru ženu, kako bi izbegao američke agente za koje je verovao da ga prate, preneo je AFP.
U biografiji koju su napisali novinari Gardijana Dejvid Lejt i Luk Harding takođe se navodi da haker nije znao ko mu je biološki otac sve do svoje 27 godine.

http://www.pressonline.rs/sr/

Be Sociable, Share!