Asanž: Nadamo se da će uskoro 60 medija objavljivati depeše

Vikiliks se nada da će u naredna tri meseca uspeti da pridobije ukupno oko 60 medijskih organizacija koje bi objavljivale poverljive američke diplomatske depeše, rekao je danas u intervjuu za agenciju AP njegov osnivač Džulijan Asanž

Asanž je naveo da Vikiliks već sarađuje sa oko 20 medijskih partnera, među kojima su i veliki listovi, poput američkog Njujork tajmsa (The New York Times) i britanskog Gardijana (The Guardian), koji su mu pružali podršku od samog početka objavljivanja depeša, krajem novembra 2010. “Borimo se da maksimalno plasiramo materijale koje posedujemo”, rekao je osnivač Vikiliksa u telefonskom intervjuu za AP, u kome je otkrio svoju medijsku strategiju.
Vikiliks je do sada objavio 2.658 diplomatskih depeša na svom vebsajtu, što je nešto više od jedan odsto od 251.287 poverljivih američkih dokumenata, koje tvrdi da ima u svom posedu.
Asanž je naveo da britanski Tajms (The Times) i Gardijan (The Guardian), španski Pais (El Pais), francuski Mond (Le Mond) i nemački Špigel (Der Spiegel) još uvek treba da “prođu kroz” sve depeše, iako nije precizirao koliko je još dokumenata ostalo nepročitano.
Visoki američki zvaničnici optužili su Vikiliks za bezobzirnost kada se radi o načinu na koji objavljuje dokumenta, ali je Asanž naveo, uz nekoliko izuzetaka, da je zadovoljan kako je taj proces tekao do sada.
Asanž, koji se trenutno nalazi na uslovnoj slobodi u Britaniji i čeka ročište o izručenju Švedskoj zbog otpužbi za seksualno maltretiranje dve žene u toj zemlji, ranije je izrazio nezadovoljstvo zbog sporosti u procesu objavljivanja diplomatskih depeša.
On je ocenio da će objavljivanie depeša koje se tiču određenih zemalja u biranim lokalnim medijima uticati da one izađu u javnost brže nego do sada.
Asanž je pojasnio da se to može postići tako što bi se u zemlji u kojoj su konzervativci na vlasti depeše davale na objavljivanje levičarskim listovima, i obrnuto.
Osnivač Vikiliksa je rekao da su svi novi mediji koji će objavljivati tajna diplomatska dokumenta prihvatili ista pravila koja su prvobitno dogovorena sa Tajmsom i drugim listovima.
Od listova je traženo da uklone potencijalno opasna imena ili tajne koje bi mogle da ugroze živote ljudi, a potom tako obrađene depeše proslede Vikiliksu, koji zauzvrat usklađuje vreme njihovog objavljivanja sa novinskim člancima.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/

Be Sociable, Share!