Asanž kritikovao “Gardijan” zbog objave optužnice

Džulijan Asanž tvorac internet sajta “Vikiliks” kritikovao objavljivanje detalja iz istrage koju Švedska vodi protiv njega zbog navodnog silovanja i izjavio da princip transparentnosti treba da važi za vlade, a ne za pojedince.

Asanž je u telefonskom intervjuu brazilskom listu “Estado de Sao Paulo” optužio britanski list “Gardijan” da je postao predmet manipulacije, jer javno iznosi detalje iz istrage.

Australijanac je dodao da za njega i svakog drugog pojedinca ne treba da važe isti standardi koje je njegov veb sajt odredio za vlade i zvaničnike čije se poverljive depeše objavljuju sedmicama.

“Transparentnost je za vlade, ne za pojedince. Cilj objavljivanja informacija o moćnim ljudima jeste da se oni učine odgovornim. Kada jedna vlada dostavi pravni materijal jednom listu kako bi stvorila predrasudu o nekome, to je zloupotreba”, rekao je Asanž.On je dodao da je “Gardijanov” novinar koji je “odabran da primi informacije o optužbama za silovanje poznat kao kritičar Vikiliksa”. “Gardijan nije postavio pitanje zašto su mu ti dokumenti dostavljeni pre sudskog saslušanja. Šta su bili motivi? To su pitanja na koja nisu dati odgovori”, rekao je Asanž.

“Gardijan”, jedan od pet medija koji u saradnji sa “Vikiliksom” sedmicama objavljuje poverljive dokumente američke diplomatije, prošle nedelje je objavio detalje iz istrage koju švedsko tužilaštvo vodi protiv Asanža. List je ranije demantovao Asanžove optužbe da je selektivno objavio delove iz pravnih dokumenata.

Asanž je dodao da će njegova veb stranica nastaviti da objavljuje informacije koje će imati “veliki politički uticaj na vlasti SAD i ostale vlade”, kao i da “Vikiliks” poseduje “hiljade i hiljade” dokumenata o bankama u Švajcarskoj, Islandu, Kajmanskim ostrvima, SAD i Velikoj Britaniji.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/225600/Asanz-kritikovao-Gardijan-zbog-objave-optuznice

Be Sociable, Share!