Asanž ipak na uslovnoj slobodi

16. decembar 2010. | 14:59 -> 18:22 | Izvor: B92 London — Visoki sud u Londonu odbacio je žalbu britanskog tužilaštva na odluku o puštanju na uslovnu slobodu osnivača sajta Vikiliks Džulijana Asanža.

Jedan od transparenata na demonstracijama podrške Vikliksu u Londonu (Beta)

Vestminsterski sud je u utorak pustio Asanža na slobodu uz kauciju od 200.000 funti.

Džulijan Asanž, osnivač sajta Vikiliks, sa slobode će se boriti protiv izručenja Švedskoj, koja ga traži zbog navodnog silovanja i seksualnog uznemiravanja.

Prema odluci Vestminsterskog suda, Asanž dobija uslovnu slobodu uz poštovanje posebnih, strogih uslova.

Osnivač Vikiliksa mora da ostane u kući na istoku Engleske koju poseduje njegov saradnik, svakoga dana da se prijavljuje policiji, poštuje policijski čas i nosi elektronsku narukvicu za praćenje.

Pre dva dana, sud u Londonu odobrio mu je izlazak iz pritvora uz kauciju, ali je tužilaštvo uložilo žalbu, zbog čega je Asanž još 48 sati proveo iza rešetaka čekajući konačnu presudu.

” Žalba na odluku suda da mog klijenta oslobodi uz kauciju je zapravo samo deo osvete koju žele švedske vlasti. Mislim da bi švedska kruna trebalo da snosi troškove čekanja na konačnu presudu”, kaže Asanžov advokat Marti Stivens.

Mnoge poznate ličnosti, među kojima režiser Ken Louč i Majkl Mur, bogata naslednica Džemajma Kan i Bjanka Džeger ponudile su novac za kaucije.

Asanža su ispred suda sačekale brojne pristalice.

“Mislim da su potrebni odgovarajuća adresa, bezbedno prebivalište, a svi mi treba da ustanemo u njegovu odbranu”, poručuje pristalica osnivača Vikiliksa Von Smit.

Asanžov sajt Vikiliks od 28. novembra objavljuje poverljive depeše američkih diplomata, što je izazvalo žestoke kritike SAD i njihovih saveznika.

Današnji “Njujork tajms” piše da američki savezni tužioci nastoje da izgrade slučaj protiv Asanža, sada traže dokaze da je Asanž ohrabrivao vojnika Bredlija Meninga, ili mu čak pomogao da iz vladinih kompjutera izvuče poverljiva dokumenta vojske i Stejt departmenta.

Ako to dokažu, u ministarstvu veruju da bi Asanža mogli da optuže za zaveru, a ne da ga tretiraju samo kao pasivnog primaoca dokumenata, koja je kasnije objavio.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=16&nav_id=479779

Be Sociable, Share!