“Vikiliks”: Iran pravi atomsku bombu uz podršku Kine

Nova dokumenta objavljena na sajtu “Vikiliks” otkrivaju da Iran užurbano radi na proizvodnji atomske bombe uz podršku Kine. Kako se navodi u jednom novinskom članku, iranska vlada pri tom sistematski izbegava sankcije kako bi unapredila svoj nuklearni program, izveštava list “Velt am zontag”, pozivajući se na tajna američka dokumenta objavljena na portalu za otkrivanje tajni.

Američka vlada u Vašingtonu je zabrinuta zbog ovakvog razvoja događaja. Kako se navodi, američko ministarstvo spoljnih poslova je u brojnim izveštajima izrazilo zabrinutost zbog toga što kineski zvaničnici dobijaju informacije o daljem širenju raketne tehnike, ali da je bilo vrlo malo ili gotovo nikakvih povratnih informacija iz Pekinga o situaciji u vezi sa istragom ili mogućim koracima.

Iran je očigledno pod snažnim vremenskim pritiskom. Kako se navodi u izveštaju, iz američkih dokumenata proizilazi da predsednik Mahmud Ahmadinedžad ulaže napore da što pre napravi atomsku bombu – pre nego što njegova zemlja doživi privredni kolaps.

Osim toga, dokumenta pokazuju da nemačka vlada u diskusiji o sankcijama prema Iranu očigledno izaziva gnev svojih saveznika. Ovlašćeni za Iran britanskog ministarstva spoljnih poslova navodno je izjavio da je Berlin, kada je reč o sankcijama prema Iranu, teoretski “uključen”, ali “ne i u praksi”.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/231214/Vikiliks-Iran-pravi-atomsku-bombu-uz-podrsku-Kine

Be Sociable, Share!